Anonieme brief over verkleinen legitieme massa

2 reacties

Beste lezers,

Situatie:
-mijn echtgenoot heeft 1 zus en 1 broer, hun vader (mijn schoonvader) leeft nog (ver in de
tachtig, niet dement of vergeetachtig, huurwoning, vermogen lager dan 20.000 euro)
-alleen de broer heeft nog contact met hun vader, verder is er onderling geen contact meer,
dus de zus en mijn echtgenoot hebben geen contact met hun vader, niet met de broer en
met elkaar maar zelden.
-vader ligt slecht (via via vernomen)
-wij hadden, tot ca. 3 jaar geleden, wel een heel goed contact met de dochter van de broer (peetekind van mijn echtgenoot)

2 weken geleden kregen wij een anonieme brief in de bus waarin bevestigd werd dat schoonvader slecht ligt. De anonieme schrijver deelde mede dat:
-de broer ervoor had gezorgd dat hun vader een testament heeft laten maken waarin alle drie de kinderen onterfd zijn, zodat hij na overlijden van vader geen sores aan zijn hoofd krijgt met zijn zus en mijn echtgenoot ivm afhandeling van het testament.
-de broer maandelijks een contant bedrag krijgt van minimaal 250 euro, dit al over een periode van ca. 3 jaar
-de vader maandelijks best een groot bedrag contant afhaalt van zijn aow en pensioen over
diezelfde periode (bijna alles dat overblijft na automatische afschrijvingen).
-de vader 8 maanden geleden een nieuwe auto heeft gekocht van 15.000 euro (zijn hele spaargeld), de belasting en verzekering betaalt terwijl de broer erin rijdt en hem voor zijn deur heeft staan onder het mom van mantelzorg voor zijn vader, dit op aandringen van de broer volgens schrijver. Vader zelf heeft wel nog het rijbewijs maar durft al jaren niet meer te rijden.
-de broer vaker uit eten gaat met zijn vrouw en pint met de pas van de vader
-de broer ook met verjaardag en kerst flinke enveloppen krijgt

Zelf ben ik van mening dat een ouder zelf moet weten hoeveel hij opmaakt en waaraan, het is zijn geld, daar hebben kinderen niets mee te maken. Van de andere kant is het zo dat de legitieme massa hierdoor wel aanzienlijk verkleind wordt en mijn echtgenoot en zijn zus hierdoor een stuk minder legitieme portie zullen ontvangen. Mijn echtgenoot zelf is woest, niet op zijn vader maar op zijn broer, hij vindt het misbruik maken van. Hij is op onderzoek uitgegaan en zag inderdaad een vrij nieuwe auto bij zijn broer voor de deur staan, zelf kan de broer dit niet betalen, ook niet lenen, hij heeft dan wel werk en dan weer niet, of hij nu van een uitkering leeft of weer tijdelijk werkt weten wij niet. Gezien de schrijfwijze van de anonieme brief zijn wij ervan overtuigd dat dit van de dochter van de broer afkomstig is (peetekind van mijn echtgenoot).

Ik neem aan dat mijn man en zijn zus geen voet hebben om op te staan als de vader dadelijk overleden is, ze kunnen nl niet aantonen dat de bedragen contant naar hun broer gaan al ettelijke jaren, evenmin dat hij gratis gebruik maakt van een nieuwe auto of uit eten gaat op kosten van de vader.

Graag jullie adviezen en meningen.

zaterdag 17 oktober 2015