Echtscheiding, overlijden en DSB

0 reacties

Hallo.

Mijn vraag is (nog) geen conflict maar wel een situatie waar we even niet wijs uit worden.
Persoon A is mijn Vader, B mijn moeder, C ben ik en D is mijn broer.

Personen A en B zijn gescheiden in 2008, Persoon B is vertrokken zonder ook maar iets van het huis en boedel te willen hebben zodat persoon A en D gewoon hun leven konden vervolgen zonder verhuizen etc. Persoon C was op dat moment al uit wonend.
De rechter heeft beslist dat persoon B recht heeft op de helft van de overwaarde mocht het huis ooit verkocht moeten worden, verder is er opgelegd dat er binnen een bepaald tijdsbestek de hypotheek volledig overgezet moest worden op persoon A, dit alles is opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Kort na de uitspraak van de rechter viel de DSB, wat resulteerde dat persoon A niet binnen de genoemde tijd het huis op naam kon krijgen, in de praktijk kon hij het prima opbrengen, maar op papier kon het niet. Persoon B heeft er nooit een probleem van gemaakt want de hypotheek werd immers gewoon betaald en uiteindelijk zou persoon A voldoende hebben afgelost om hem dan alsnog op naam te krijgen.

Echter is een aantal weken geleden Persoon A komen te overlijden, officieel is op papier de hypotheek (en dus het huis?) voor de helft van persoon B.
Maar hier zit dus mijn vraag... Geld hierbij de uitspraak van de rechter en wat dus vastgelegd is in het echtscheidingsconvenant? Heeft persoon B dan inderdaad alleen recht op de helft van de overwaarde? Of heeft ze ook nog voor de helft een huis en persoon C en D een kwart?

Ik zal vast het antwoord al gegeven hebben alleen mis ik even het inzicht, wie kan ons hierin duidelijkheid geven?

Groet

maandag 30 mei 2016