Erfenis vader vorderen bij hertrouwde moeder, conform testament. Hoe?

3 reacties

Graag had ik wat meer info over hoe mijn broer en ik ons deel kunnen vorderen. Situatie:mijn vader overlijdt in januari 2007, op dat moment in gvg gehuwd met mijn moeder, twee kidnren, mijn broer en ik. Hij had een testament waarin staat, dat als mijn moeder huwt na zijn dood (geen specifieke vermelding in gvg of hv) wij de erfenis kunnen opeisen. Met een jaarlijks rentepercentage van 4%. In 2008 is de successieaangifte gedaan en daarin staat specifiek dat mijn broer en ik elk recht hebben op €32.000 In 2011 hertrouwt mijn moeder (met hv), dus vanaf dat moment kunnen wij aanspraak maken op de erfenis, te vermeerderen met een rentepercentage van jaarlijks 4% cfk testament..

Nu het contact met onze moeder verslechterd is (door haar nieuwe man hebben we weinig tot geen contact meer met haar) willen we ons deel opeisen. Al is het maar om wat geld opzij te hebben voor als zij er alleen voor komt te staan. Ze zijn namelijk veel geld aan het opdoen, aan het ‘genieten’ zeg maar.

De volgende vragen rijzen bij ons:

-hoe moeten we de erfenis vorderen (notaris? advocaat?) gewoon rpaktisch, hoe start je dit op? We hebben het testament en de successie aangifte in handen.

-zijn er dingen die wij niet weten, waardoor mijn stiefvader eventueel de boel kan dwarsbomen? Als er iets is waardoor hij dat kan doen, zal hij dit niet nalaten.

-mijn moeder en stiefvader zijn gehuwd onder hv. Mijn moeder heeft het geld uit het ouderlijke huis dat verkocht is, in handen gekregen, maar deels gestoken in zijn huis, waar ze geen eigenaar van is. Kan zij zomaar stellen bijvoorbeeld dat ze geen geld meer heeft? Kunnen we het dan bij hem verhalen? Ze hebben een boot van 200.000, een huis van 900.000, dus geld is er, deels ons geld maar hoe kunnen we dat achterhalen? Vermeodelijk is hij zo slim geweest om alles op zijn naam alleen te zetten. Maar dat weten we eigenlijk niet. Dat mijn moeder geen (deels) eigenar is van de woning dat is zeker.

-De relatie met onze moeder is echt op een dieptepunt en wij vermoeden dat zij zichzelf financieel ook niet echt goed heeft gepositioneerd tov mijn stiefvader. Dus daarom willen we het geld vorderen en bewaken.

Kan er iemand wat onduidelijkehden en onzekerheden wegnemen? Dit is allemaal een onbekende materie voor ons.

Mijn broer en ik delen dezelfde mening.

Alvast heel hartelijk bedankt voor de opmerkingen, adviezen en eventuele adders on der het gras waar we mee te maken zullen krijgen.

Marieke

dinsdag 12 april 2016