Erven aan kinderen maar niet aan partner
Goedemorgen,
Ik heb niet zo zeer een conflict, maar wil dit juist voorkomen, vandaar mijn vraag.
Mijn vrouw en ik hebben twee zoons.
Beide zoons hebben een relatie, 1 is getrouwd (niet op huwelijkse voorwaarden) de andere zoon woon samen met zijn vriendin.
Wij willen de kinderen een aanzienlijk bedrag schenken zodat ze dit kunnen gebruiken voor het verlagen van de woonlasten of als spaarpot voor de kleinkinderen
Op zich is het logisch dat de schoondochters hier ook van meeprofiteren, dat is ook geen enkel probleem.
Wat wij echter willen voorkomen is dat als de schoondochters de relatie verbreken, dat zij aanspraak maken op de helft van de schenking (en misschien later de erfenis).
Kunnen er bepaalde voorwaarden gedaan worden bij de schenking en/of erfenis, en zo ja, wat is hier dan jullie advies?
Alvast bedankt!
Misschien heb je iets aan dit topic: http://eerstehulpbijrecht.nl/forum/overlijden-testament-erfenis/erfenis-...
Het is goed mogelijk een schenking te doen met een dergelijke uitsluitingsclausule, deze is vaak geformuleerd in de zin van:
Ik bepaal dat het door mij aan mijn zoon ........................ of dochter ........................ geschonken bedrag van € ........................ (zegge ........................ euro) dat ik op ........................ heb overgemaakt, alsmede de vruchten daarvan en de goederen die in de plaats zijn gekomen van hetgeen door deze schenking is verkregen en/of de vruchten daarvan, niet zullen vallen in enige gemeenschap van goederen waarin mijn zoon of dochter is gehuwd of mocht huwen en niet zullen vallen in een gemeenschap op grond van een geregistreerd partnerschap, noch betrokken zullen worden in enig deelgenootschap of verrekenbeding ter zake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Dat is nog aan te vullen met een tweetrapsmaking zodat een erfenis niet naar de partner maar naar de kinderen gaat, of zelfs naar een andere broer als er geen kinderen zijn.
Als u er zelf niet in thuis bent is het, ook ivm de belastingdienst, het handigst om een akte op te laten maken door een notaris.
Super bedankt voor deze feedback!