erven van schoonmoeder

1 reactie

Toen mijn schoonvader overleed (langer dan 10 jaar geleden) was er een testament op de langstlevende. Het contact met mijn schoonmoeder was slecht, ze maakte ruzie met bijna al haar kinderen op 1 of 2 na. En helaas de kinderen konden het onderling ook niet met elkaar vinden dus hebben mijn man en ik ons, omdat we slecht tegen ruzie konden, altijd enigszins buiten de familie gehouden, zoals de meeste andere kinderen dat ook deden.
Twee jaar geleden overleed mijn man, en dat is de laatste keer dat ik bij mijn schoonmoeder ben geweest en met haar heb gesproken. Een onverwacht goed contact overigens.
Vandaag kreeg ik via de executeur testamentair, haar jongste dochter, te horen dat zij 3 weken geleden is overleden en dat ik niet welkom was geweest op de begrafenis.
De erfenis wordt ook afgehandeld door deze dochter die schreef dat mijn schoonmoeder haar "vermogen" (waarvan ik geen enkel idee heb hoe groot dat is) heeft nagelaten aan de kerk.

Ik heb nu de volgende vragen:
Kan ik, als erfgename van mijn man, aanspraak maken zijn kindsdeel over de periode tussen het overlijden van mijn schoonvader en de dood van mijn man?
Kan mijn schoonmoeder het kindsdeel van haar kinderen (en dus ook dat van mijn man) hebben "opgemaakt"
En hoe zit het met het erfdeel van mijn man na zijn overlijden, vervalt dat automatisch aan mijn kinderen?
Mijn schoonmoeder woonde de laatste jaren in een verzorgingstehuis (dus geen verpleegtehuis)
Voor zover ik weet vervalt de AOW dan aan zo'n tehuis en krijgen de bewoners zakgeld.
Geldt dat ook voor de pensioenen en het eigen vermogen?
En dan tenslotte: ik vertrouw de jongste dochter (mijn schoonzuster dus) in het geheel niet.
Hoe kan ik zeker weten dat zij het geld (als dat er is, en hoe kom ik dat te weten) niet in eigen zak steekt. Hoe wordt zoiets gecontroleerd?

dinsdag 12 februari 2013