Ex is overleden, hadden nog gezamenlijke woning, haar wens was dat haar nieuwe partner daar gaat wonen

1 reactie

Beste,

Sinds een aantal jaren ben ik in goed overleg gescheiden. Helaas is onlangs mijn ex-vrouw overleden. Zij woonde nog in de echtelijke woning, samen met onze twee studerende kinderen van 22 en 20. Onze oudste woont op zichzelf. Afgesproken was dat ik alle kosten zou betalen tot de woning werd verkocht ipv alimententie te betalen. Dat heb ik ook altijd gedaan. De kinderen erven nu de helft van de woning, de andere helft is nog steeds van mij. Ik wil uiteraard graag voor mijn kinderen zorgen en eventueel (als zij dat willen) weer bij ze gaan wonen. We hebben een goede band samen.
Mijn ex-vrouw heeft echter in haar afscheidsbrief te kennen gegeven dat ze graag heeft dat haar nieuwe partner, met wie ze niet samenwoonde, in het huis bij de kinderen gaat wonen. De kinderen hebben niet echt een goede band met hem (veel ruzie) en ik wil eigenlijk niet dat hij daar (met mijn kinderen, in gedeeltelijk mijn huis) gaat wonen. De kinderen weten nog niet wat ze zelf willen; daar blijven wonen of het huis verkopen (het stond al een aantal jaren te koop...). Ze worstelen er enorm mee of ze de wens van hun overleden moeder moeten/kunnen/willen inwilligen, maar het lijkt mij voor hen niet de beste oplossing om met een bijna vreemde in een huis te moeten wonen. Mijn ex-vrouw heeft verder geen testament oid waarin iets beschreven staat. Hij is inmiddels, sinds het overlijden van mijn ex-vrouw twee weken geleden, wel daar ingetrokken (en hij is al bezig om bijvoorbeeld dingen als kabeltv op te zeggen bij zijn eigen woning, dus hij denkt dat hij haar ook echt kan blijven, zonder echt overleg met de kinderen of met mij). Ik mag van hem (en mijn ex-schoonfamilie) niet daar bij huis komen, ook al heeft hij (en de familie) daar volgens mij niks over te zeggen. Om de goede vrede te bewaren ben ik nog niet daar geweest, maar dat kan natuurlijk niet eeuwig duren.
Nu wil ik graag weten wat mijn rechten en plichten zijn, als vader, als ex-echtgenoot en als mede-eigenaar van de woning.

Groet,
Hans

dinsdag 14 oktober 2014