DO
Dochter
Aantal ontvangen sterren: 1
Bekijk details

Geen conflict maar een vraag: schenken of stichten?

8 reacties

Hallo, ik ben een dochter van 2 oude ouders (rond de 80). De ouders zijn beiden niet meer heel gezond. Ze bewonen een koophuis, waarde ongeveer 2 ton, hypotheekvrij. Ze hebben gespaard voor hun crematie en de kosten die er zullen zijn als zij beiden zijn overleden en het huis moet worden leeggehaald, te koop gezet, eventueel opgeknapt etc. etc.
Nu maakt mijn moeder zich zorgen, want mocht zij of mijn vader nu in een verzorgingstehuis moeten worden opgenomen, dan hebben zij 'te veel vermogen' omdat dat huis meetelt en kunnen ze de spaarpot voor de crematies etc. gebruiken voor die zorg.
Ik wil mijn ouders natuurlijk graag helpen. Ik ben hun executeur testamentair en mijn ouders kwamen met 2 gedachten:
1. Zij schenken mij dat hele bedrag zodat zij het kwijt zijn. Ik betaal schenkbelasting, maar die krijg ik terug van hen. Mijn man en ik komen met dat bedrag erbij ook boven de vrijstelling, maar niet veel. Wij betalen dan wat extra belasting, maar dat geven zij ons ook terug. Ik heb 3 broers maar die hebben allemaal een koophuis en veel geld; ik woon in een huurhuis en heb heel weinig, vandaar dat we denken dat het het het beste is als het geld bij mij staat. We gaan wel even naar de notaris voor een nette verklaring waar het geld voor is en dat ik er niks mee mag tot het nodig is en zo. Zodat mijn broers er geen problemen mee krijgen.
2. We richten een stichting op, mijn broers en ik. Mijn ouders storten dat geld in die stichting, die als doel krijgt wat ik hierboven heb beschreven. Een stichting oprichten is niet zo heel duur en kan je bijna helemaal zelf regelen (statuten, huishoudelijke reglement etc.). Voordeel hiervan is dat je daarvoor uiteindelijk ook naar de notaris moet zodat alles netjes vastligt.

Mijn vraag is: wat zou in dit geval het beste zijn? Zie ik haken en ogen over het hoofd? Ik zou zeer dankbaar zijn voor een paar richtlijnen. Belangrijk is dat wij dat geld netjes 'wit' beschikbaar willen houden waarvoor het is, zonder het straks aan andere dingen uit te moeten geven. Dat geeft mijn ouders geestelijke rust. Overigens zullen ze hierna dan toch wel extra moeten betalen voor zorg als het nodig is, maar dat geeft dan niet. Het gaat er om dat dít bedrag straks aangewend kan worden waarvoor zíj het hebben bestemd.

vrijdag 8 maart 2013