Geld aan vreemden schenken of verbranden, gevolgen?

4 reacties

Ik heb 3 kinderen, ben weduwe, niet meer zo jong en niet meer zo gezond.
Met 2 dochters heb ik al jaren geen contact meer, met 1 zoon wel, hij is er altijd voor me. Mijn dochters hebben ook al jaren geen contact meer met mijn zoon.

Ik heb alle drie de kinderen onterfd bij testament, ook heb ik een algemene volmacht laten maken die gaat pas in werking als ik niet meer handelingsbekwaam ben, mijn zoon krijgt de algemene volmacht dan. Hij wil alleen mijn financiële verplichtingen voldoen en voor mij spullen kopen als ik die nodig heb, hij zal alles documenteren in die tijd dat ik handelingsonbekwaam ben maar wel nog leef.

De reden dat ik ook hem heb onterfd is omdat hij anders (mocht hij enige erfgenaam worden) alles moet regelen en mijn 2 dochters zullen hem de bankafschriften van 10 en 20 jaar geleden vragen en hem administratief het vuur aan de schenen leggen om de legitieme massa te bepalen. Hij wil niets, heeft het ook niet nodig, maar wil er ook niet mee belast worden.

Helaas hebben mijn 2 dochters recht op hun legitieme portie, maar wat als ik mijn geld nu de komende tijd zolang ik nog handelingsbekwaam ben “het raam uit ga gooien”, ik haal het af en schenk het vreemden, arme mensen, een zwerver op straat, mijn sieraden gooi ik bij een arm gezin in de brievenbus. Noem maar op, maar ik zal er alles aan doen om de portie te verkleinen. En wat als ik het afgehaalde contante geld in de fik steek en ik maak er een filmpje van, met een notitie erbij “zo, daar gaat jullie legitieme portie”? En ja dat krijg ik met gemak klaar, zonder gewetenswroeging.

Als ik het via de bank zou schenken aan een goed doel nu, kunnen mijn 2 dochters ook daar achteraan gaan, vandaar dat dat geen optie is. Op vakantie etc. lukt helaas niet meer, heb ik ook geen behoefte aan, zie er nog liever vreemden van genieten die ik zelf uitzoek of steek het in brand want ik heb er niets meer aan. Het gaat trouwens ook niet om een kapitaal, ik zit onder het vrijgestelde bedrag gezien vermogensheffing.

Mijn vraag: kunnen mijn dochters dan nog iets opeisen als er niets meer is of mijn zoon (die ook onterfd is) ervan betichten dat hij contante bedragen van mij heeft ontvangen?

Ik wil graag de eventuele gevolgen weten vooral voor hem, dat wil ik voorkomen, zodat ik met een gerust hart mijn ogen kan sluiten als het zover is.

Dank voor alle antwoorden.

woensdag 25 februari 2015