Help: notariële/algehele volmacht niet meer voldoende?

1 reactie

Mijn moeder heeft ca. 3 maanden geleden een volmacht bij de notaris laten maken. Zij wil dat ik haar bankzaken ga behartigen als zij niet meer handelingsbekwaam is en dit door
een arts schriftelijk wordt bevestigd.
Dit omdat wij met mijn broer en zus al jaren geen contact meer hebben.

Afgelopen week was ik voor mijn eigen zaken bij de notaris en hij vertelde mij dat er de afgelopen 2 maanden e.e.a veranderd is mbt tot de volmacht en de bankzaken.
Ik heb de bank gebeld, de medewerker vertelde dat een volmacht van de notaris niet (meer) voldoende is voor de gemachtigde om bankzaken te mogen regelen.
Hiervoor zouden moeder en ik naar de bank moeten komen en een volmacht in hun systeem moeten laten vastleggen.

Een dergelijk volmacht van de bank gaat echter per direct in werking, ongeacht of ik er nu al gebruik van wil maken of niet. Dit zou problemen opleveren op het moment dat mijn moeder overlijdt en de andere 2 kinderen de legitieme massa willen vaststellen:
ik kan tzt nooit bewijzen dat mijn moeder nu, zolang ze wel nog handelingsbekwaam is en geheel zelfstandig woont, zelf de bedragen afhaalt/opmaakt en niet ik.

Gaan moeder en ik niet naar de bank om een volmacht in het systeem te laten zetten dan zou ik, mocht ze handelingsonbekwaam worden, niet haar bankzaken mogen regelen.

We weten het even niet meer, ze heeft die volmacht laten opstellen om dit juist nu te bepalen, maar dit is dus nu, na 3 maanden al niet meer voldoende.
Machtiging per bank zou ik na haar overlijden problemen mee kunnen krijgen.
We zitten dus klem.

Wat te doen,
graag uw juridisch advies

zaterdag 18 april 2015