Hoeveel tijd kan en mag de executeur nemen?

2 reacties

Onze oma is eind maart overleden. Ze had geen schulden en alles al goed geregeld. Ze heeft een executeur benoemd om te zorgen dat haar erfenis gelijkwaardig wordt verdeeld over mij en mijn broer. De executeur is haar vroegere financiële adviseur die altijd haar bankzaken en belasting heeft gedaan. Over de inhoudelijke betrouwbaarheid van de executeur heb ik geen vragen maar wel over de tijd die hier hiervoor neemt.
Echter mijn oma heeft een eigen appartement, auto en diverse bankrekeningen. Geen schulden. Op papier een 'gemakkelijke zaak'. Echter merken mijn broer en ik dat de executeur zijn tijd ervoor neemt en als wij vragen hoe het ermee voorstaat geeft hij aan het druk te hebben gehad. Dit duurt nu al 4 maanden. We hebben recentelijk een volledige inboedelbeschrijving gekregen (doordat we zelf samen met de executeur een afspraak in de woning hebben gemaakt om alles door te nemen)... maar tot op heden is dit het enige wat is gebeurd. We hebben een overzicht gevraagd van haar bankrekeningen...niet gekregen. Oma had een duidelijke codicil met spullen die ze weg wilde geven... die mensen zijn nog niet gebeld terwijl we alles hebben klaargelegd voor ze. Makelaar is nog niet benaderd om het huis te laten taxeren en in verkoop te zetten. Auto is wel gemaakt (krasje) maar staat nog steeds bij de executeur voor de woning ipv in de verkoop.
Onze vader is overleden en zijn erfdeel van zijn vader is onderdeel van het erfdeel van oma. In kort daar moet kinderbelasting over betaald worden ipv kleinkindbelasting. Wij hebben de papieren van erfbelasting van onze vader afgegeven aan de executeur. De executeur heeft toendertijd de belasting gedaan toen opa overleed maar zegt nu de papieren niet te kunnen vinden.
In kort is de vraag.. hoeveel tijd mag en kan de executeur nemen om de zaken af te handelen? De zaken zijn namelijk (op belasting na) niet ingewikkeld.

Nu gaat de executeur weer op vakantie. We willen graag de 'grote' goederen in de verkoop doen zoals de auto en natuurlijk het huis omdat dit enige tijd kan duren voordat het verkoopt.

mvg

dinsdag 15 juli 2014