In oude erfrecht geen aanspraak gemaakt op kindsdeel en nu in het nieuwe erfrecht onterfd

3 reacties

In 1997 overleed vader en liet moeder achter.De 4 kinderen eiste toen niet hun kindsdeel op waardoor moeder de gehele overwaarde van de woning kon gebruiken voor het kopen van een nieuw appartement. Er is dus geen verdeling geweest. Nu, in 2012 overleed de moeder en vanwege een ruzie is een van de kinderen onterfd. Er is dus voor het onterfde kind wel een legitieme portie maar het is een beetje zuur dat er in 1997 na het overlijden van vader geen kindsdeel is opgeëist juist in het belang van de moeder, maar dat er nu sprake is van onterving.
Vraag:
A. Is er nu alleen recht op de legitieme portie of kan er nog aanspraak gemaakt worden op het kindsdeel dat in 1997 vrij kwam na het overlijden van de vader maar wat toen niet is opgeëist? Zo ja, wat is dan de formule?
B. Hoe kun je als onterfd kind controleren of de te erven woning voor een eerlijk bedrag wordt getaxeerd?
C. Waar wordt de legitieme portie over berekend? Alleen over de contanten en de overwaarde van het huis? Of ook over sieraden en inboedel?
D. Er is een executeur testamentair, de broer van de moeder. Wat kun je doen als je niet geïnformeerd wordt of denkt dat het niet eerlijk wordt afgehandeld?

Bedankt!

zondag 17 juni 2012