Kindsdeel gebruiken als onderpand voor een lening

0 reacties

geachte lezers,

mijn situatie: mijn vader overleed in 2001.

hij had geen testament en is in gemeenschap van goederen getrouwd met mijn moeder. samen hadden zij een koopwoning waar mijn moeder nu nog in woont.

ik ben destijds naar een notaris geweest. daar is vast gesteld dat ik recht heb op mijn kindsdeel en dat deze ook op eisbaar is..

destijds is er een taxatie op het huis geweest. er kwam uit dat de woning destijds een waarde had van 160.000 euro. mijn kindsdeel had een bedrag van 32.000 euro.

nu heb ik al via een advocaat geprobeerd om mijn kindsdeel op te eisen.. aangezien mijn moeder niet het geld in 1 keer kon krijgen omdat zij geen extra hypotheek op de woning kon krijgen stelde ze voor om met 50 euro per maand af te lossen.

hier kon ik niet mee akkoord gaan omdat ik probeer een eigen bedrijf op te zetten en daar voor een eigen deel moet aanbrengen voor een lening.

nu mijn vraag kan ik mijn kindsdeel gebruiken als onderpand? ik heb wel op papier staan vanuit de notaris dat ik recht heb op mijn kindsdeel.

ook weet ik dat sinds 2003 het erfrecht wetgeving is veranderd en dat dit voor mij niet geld omdat mijn vader voor die tijd is overleden.

wat kan ik hiermee?

maandag 25 januari 2016