Legitieme portie

2 reacties

Goede avond,

Ruim een jaar geleden is mijn vader overleden. Hij was enig kind en bij zijn overlijden was alleen zijn moeder nog in leven. Afgelopen december is mijn oma overleden. Vandaag ontving ik bericht van de executeur, die ook belanghebbende van de nalatenschap is. Aangezien mijn moeder en oma een slechte band hadden, was het geen verrassing, dat mijn moeder en ook ik en mijn broer niet in het testament stonden. Uit onderzoek begrijp ik dat de legitieme portie ook door kleinkinderen opgeëist kan worden. Omdat mijn vader overleden is, bedraagt dit 1/4 van de nalatenschap voor zowel ik als mijn broer. Tot zover begrijp ik het en is de informatie die ik kan vinden duidelijk. Echter heb ik nog wel een aantal vragen, waarvan de antwoorden lastig te vinden zijn. Hieronder een lijstje van vragen:

Is het wijselijk om je voorafgaande aan het aanspraak maken op de legitieme portie te laten informeren door de notaris die de nalatenschap in behandeling heeft? Heb je als kleinkind dat niet in de erfenis voorkomt recht op inzage in het testament?

Wordt het verzoek om een legitieme portie altijd gehonoreerd? Zo niet, wat zijn hiervan de redenen?

Wie doet de uitspraak in toekennen van de legitieme portie? Is dat een notaris of rechter?

Kan het zijn dat andere erfgenamen zich (gerechtelijk) verzetten tegen een legitieme portie van een kleinkind? Zo ja, wat zijn hier de meest voorkomende redenen voor?

Op welk moment tijdens de afwikkeling van de legitieme portie kan het raadzaam zijn een advocaat in te schakelen? Doe je er verstandig aan deze al vroeg in te schakelen voor deskundig advies, of doe je dat pas in het stadium dat er verzet of onenigheid vanuit de erfgenamen komt?

Bij voorbaat dank voor een reactie.

vrijdag 8 februari 2013