Bekroond door redactie: 10.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
HV
Hans V
Aantal ontvangen sterren: 4
Bekijk details

Mag een executeur-testamentair goederen verkopen zonder toestemming?

66 reacties

Omdat de erfgename moeilijk te traceren was (pas na 6 maanden) is er een executeur-testamentair door de gemeente aangesteld voor het beheren van de administratie en de overige zaken totdat de erfgename opgespoord was wat zo'n 6 maanden heeft geduurd omdat deze in het buitenland woonachtig was. Er zijn geen schulden aanwezig.
In de boedel was o.a. een nieuwe auto (bouwjaar 2013) aanwezig met een catalogus waarde van ongeveer €22,000. De auto is volgens de executeur-testamentair verkocht voor zo'n €14.500,00 á €15.000,-. Mijn inziens is dit ver onder de huidige dagwaarde van zo'n €18.000,-.

Mijn vraag is : mag een executeur-testamentair zomaar de auto verkopen zonder toestemming van de erfgename uit de boedel en vooral omdat er geen schuld is of dat er schulden zouden kunnen hebben ontstaan. De executeur-testamentair had er ook voor kunnen kiezen om de auto te schorsen en (tijdelijk) elders op te slaan.

Mijn tweede vraag is of het reëel is dat de executeur-testamentair voor de afwikkeling en het beheren van de erfenis een rekening in dient van €3500,-. De smoes is dat hij veel werk heeft verricht om de erfgename op te sporen maar dit is toch echt het werk voor een notaris en komt niet voor zijn rekening. Volgens de notaris heeft hij veel werk verricht zoals de bederfelijke producten uit de ijskast verwijderen. Maar mooi niet dus, de ijskast en vriezer hebben gewoon 6 maanden vol gestaan met bederfelijke voedingsmiddelen en de woning was feitelijk een chaos toen wij die betraden.

Persoonlijk ben ik niet zo happy met de situatie en overweeg ik om het één en ander aan te kaarten als de executeur-testamentair niet duidelijk kan verklaren hoe de rekening is ontstaan en waarom de auto ver onder de dagwaarde is verkocht. Ik heb ook nog geen inzage gekregen van deze executeur-testamentair of die €15.000,- weer op een betaalrekening van de overledene is gestort.

zondag 25 mei 2014