Moet ik gaan betalen voor de uitgaven van mijn vader?

5 reacties

Beste lezers,
Mijn vader is in de 80, woont zelfstandig, heeft geen hulp, betaalt m.u.v. grote bedragen alles contant, kijkt wel af en toe hier bij mij via internet zijn saldo na en betaald zelden/af en toe een rekening via internet, heeft geen vermogen, woont gehuurd maar heeft wel wat aan spaargeld, ruimschoots onder de grens ivm vermogensbelasting.
Wij zijn met 3 kinderen, mijn 2 zussen zijn onterfd via testament, jaren geen contact meer, er is te veel gebeurd en dat komt ook niet meer goed, ik ben dus via testament enige erfgenaam en ook executeur testamentair, ook ik heb geen contact meer met beide zussen.

Ik heb 1x in de week contact met pa, dan komt hij hierheen en we brengen een gezellige dag door, de rest van de week leeft hij zijn eigen leven met zijn vrienden en kennissen.
Mijn moeder is ruim 15 jaar geleden overleden, pa heeft nog een partner gehad en daar ook mee samengewoond tot 2 jaar geleden, dit was geen fijne relatie en hij is blij dat hij er vanaf is.
Sinds dat tijdstip leeft hij erop los met zijn vrienden en kennissen, ik hoop dat hij nog lang hiervan kan genieten. Hij gooit zijn spaargeld niet over de balk maar hij wil ervan genieten. Hij haalt (volgens zijn zeggen) ruim 500 euro extra per maand af, gaat daarvan uit eten, uitjes met vrienden etc. Dit buiten zijn normale boodschappen, kapper, pedicure, vervoer en buiten de vaste lasten die automatisch worden afgeschreven.

Een vriend attendeerde mij erop dat het wel eens zo zou kunnen zijn dat mijn zussen binnen vijf jaar na overlijden van pa aanspraak maken op hun legitieme portie en de bankafschriften kunnen opeisen ivm het bepalen van de legitieme massa. Nou, prima dacht ik, ze mogen alles inzien. MAAR omdat ik enigste erfgenaam ben zou het wel eens zo kunnen zijn dat het als "aannemelijk" wordt gezien dat ik die bedragen, die pa heeft afgehaald en opgemaakt, heb ontvangen en dan moet ik dus mijn zussen gaan uitbetalen over iets dat ik niet heb gehad.

Uiteraard zal het bewezen moeten worden maar dat kan ik dus niet want pa haalt het af en geeft het contant uit. Dat is zijn keuzen en hierin laat hij zich niet ompraten. Inmiddels heb ik de notaris hierover gebeld en gevraagd hoe het zit: mijn zussen hebben recht op inzage van alle bankafschriften om de legitieme portie te kunnen bepalen. Als er regelmatig bedragen door pa worden afgehaald moet er bewezen worden waar het aan uitgegeven is (dat ik deze dus heb ontvangen). De aanname dat ik deze bedragen heb ontvangen zou hebben gaat zeker een rol spelen, mijn zussen zullen dit zeker aankaarten.

Maar hoe kan ik nou aantonen dat ik deze contant afgehaalde bedragen niet heb ontvangen? Als pa grof gezegd, ieder week naar de hoeren gaat of zijn vrienden de etentjes betaald dan zou ik er dus voor moeten opdraaien en mijn zussen hun gedeelte hiervan moeten uitbetalen?
Het kan ook niet zo zijn dat pa zijn uitgaves via de bank moet laten lopen (pinnen) om mij te beschermen, dit wil hij niet en dat is ook niet verplicht, het gaat niemand aan waar hij zijn eigen geld aan uitgeeft, dat is zijn motto.

Hoe zit dit juridisch nou in elkaar en wat kan ik verwachten als pa er niet meer is gezien zijn leeftijd?

Juristen aanwezig?
Bedankt voor jullie reacties!

woensdag 3 december 2014