Niet op de hoogte gebracht van overlijden, nu erfenis verplicht aanvaarden?

2 reacties

Hallo,

ik heb misschien een rare vraag maar ik gok het er maar op.

Mijn vader is recent overleden, ik heb hier mijn broertje (via de politie, omdat ik geen gegevens van hem had) van op de hoogte gebracht die al 10 jaar geen contact met hem had. Mijn broertje gaf aan geen enkele vorm van contact te willen met mij of de rest van de familie en ook niets met de erfenis te maken te willen hebben. Dit hoorde ik van de politie terug.
Nu bleek dat mijn vader allemaal schulden had en ik heb deze erfenis dus verworpen. Mijn broertje niet, die wist hier niets van en ik kon hem niet bereiken. Hij zit nu dus met de erfenis opgescheept.

Nu heeft mijn broertje nog contact met mijn moeder, ik niet. Ik vroeg mij nu af, als mijn moeder komt te overlijden, dan ben ik samen met hem natuurlijk opnieuw erfgenaam. Omdat wij geen contact hebben, ben ik bang dat ik niets te horen krijg als mijn moeder komt te overlijden. Nu heb je maar 3 maanden de tijd om een erfenis te verwerpen en ik ben dus bang dat ik daar tegen die tijd te laat mee zal zijn. Kan ik dit op voorhand niet doen? En zo nee, wat zijn dan mijn rechten? Als ik niet op de hoogte ben en dus niet op tijd kan verwerpen, ben ik dan verplicht om de erfenis (en eventuele schulden hierin) te accepteren? Hoe kan ik dit voorkomen?

Bedankt voor de informatie alvast.

zondag 4 oktober 2015