Bekroond door redactie: 200.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
EL
elineb
Aantal ontvangen sterren: 19
Bekijk details

Noodzaak testament wijzigen na echtscheiding?

7 reacties

Ik ben in 2002 getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Ik had een eigen huis, lage hypotheek, flinke overwaarde. Ik wilde niet in gemeenschap van goederen trouwen. Hij had zijn koopwoning namelijk “helemaal aan zijn ex gegeven als studiefinanciering voor zijn kinderen”.

In 2002 getrouwd. In januari 2008 hem “geholpen” te verhuizen naar zijn nieuwste vriendin. En zodoende gelijk de boedel gescheiden.
In maart 2011 eindelijk gescheiden na 3 jaar tegenwerking van zijn kant. Ik had wel recht op alimentatie volgens advocaat, maar ik wilde dat per se niet, ik wilde nooit financieel afhankelijk zijn.
In 2012 heb ik een convenant laten opstellen en door hem laten tekenen ivm wederzijds afzien van pensioenen, incl. nabestaandenpensioen en bijzonder partnerpensioen.

Vóór dat huwelijk heb ik ook een nieuw testament laten maken i.v.m. zijn positie in het huishouden.
In het testament staat bijna bovenin “Indien mijn voorgenomen huwelijk met mijn partner, hierna te noemen mijn echtgenoot, doorgang heeft, beschik ik als volgt over mijn nalatenschap”.
Mocht ik overlijden dan zou hij 12 maanden nog zonder problemen in mijn huis kunnen blijven wonen, “ vruchtgebruikbepalingen”. Dan zou hij niet onmiddellijk op straat komen te staan. Mijn zoon is “onder last van bovengemeld legaat (i.c. die vruchtgebruikbepalingen) enige en algehele erfgenaam.”

Nu de vraag.
Moet ik nog een nieuw testament laten opmaken? Of dit testament ongeldig laten verklaren? Om ooit problemen voor mijn zoon te voorkomen? De boedel is al in 2008 gescheiden, de echtscheiding was maart 2011. Ik heb feitelijk die genoemde echtgenoot niet meer.
Volstaat het de datum van echtscheiding in de kantlijn te zetten? En mijn zoon hierover mondeling te informeren?

zaterdag 21 juli 2012