Notaris, executeur en broer

1 reactie

spannen tegen mij samen! Ik weet het, als dit ter sprake komt tijdens een ontmoeting, is het raadzaam het oogcontact te verbreken en je voorzichtig te verwijderen van je gesprekspartner.

Toch wordt dit een interessante casus, want vrijwel alle communicatie is verlopen via email en ik, webdeveloper, stel een (afgeschermde) website samen waarin alles overzichtelijk en makkelijk vindbaar wordt gepresenteerd. Een inkoppertje voor een jurist (denk ik), maar hoe vind ik een goeie die voor mij het onderste uit de kan haalt?

Korte samenvatting: Moeder, alleenstaand na het overlijden van haar man, geheel hulpbehoevend maar geestelijk bij zinnen, heeft haar financieen en haar vertrouwen volledig aan broer toevertrouwd. Broer maakt forse bedragen over naar zijn eigen rekening, pint prive met haar pas, stopt geld in een envelop ten behoeve van moeder en haalt het er zelf weer uit, kortom, gedraagt zich als een boef.

Na wat gesteggel op het kantoor van de notaris (ruzie, intimidatie, verdachtmakingen, alles welwillend gadegeslagen door de notaris, de vingertoppen tegen elkaar aan) komt broer, in samenspraak met de notairs, met een schriftelijk voorstel: Dit en dat bedrag (ruim 75.000 euro) wordt aangemerkt als lening en verrekend met de erfenis. Maar dan wel zand erover!

Ik ga accoord, maar het is voor broer niet genoeg. Niet 75.000 euro als lening, maar 50.000. De rest was een cadeautje. Nog meer ruzie, verdachtmakingen en intimidatie.

Dat was de grens, de rode lijn, inmiddels anderhalf jaar geleden gepasseerd. Ik heb een tijdlang een jurist onderhouden, die me onder andere heeft uitlegd dat in dit geval aan de rechter gevraagd kan worden de bewijslast om te keren, en dat ik een goede kans maak dit geschil te winnen. Civielrecht.

Er speelt echter meer. Van het begin af aan hebben notaris en executeur mijn vragen genegeerd, mijn bezwaren weggewuifd, mijn bedenkingen opzij geschoven. Het heeft de schijn dat broer de hand boven het hoofd gehouden wordt. De executeur geeft geen informatie, de notaris zegt aan de telefoon, letterlijk: "De kwalificatie diefstal laat ik graag voor uw rekening". Een Catch-22.

Nadat de rode lijn werd gepasseerd, heb ik mijn advocaat naar huis gestuurd en heb zelfstandig onderzoek verricht. Broer had helemaal geen volmacht, zoals hij steeds beweerde. Na het overlijden zijn er prive-uitgaven gedaan met de pinpas van moeder. Strafrecht.

Ik weet dat ik aangifte kan doen, en dat gaat ook gebeuren, maar ik heb hulp nodig bij de volgorde van de stappen en het vinden van de juiste toon. Het indienen van een klacht tegen de notaris, het indienen van een klacht tegen de executeur, aangifte doen bij de politie, een proces beginnen over de vermeende schenkingen, kortom mijn recht halen. Daar heb ik een jurist bij nodig.

Waar moet ik beginnen?

zaterdag 17 januari 2015