Onenigheid met stiefkind

4 reacties

Hallo,

Mijn moeder had een vriendin waar zij al 15 jaar mee omging. Ze hielp haar met boodschappen en het huishouden. 3 jaar terug is deze vriendin ziek geworden, en helaas is het niet goed afgelopen, ze is deze maand overleden. Deze vriendin had geen kinderen en/of overige familie meer. Haar man is ongeveer 20 jaar geleden overleden. Deze man had een zoon, en dat was haar stiefkind, maar was geen kind van haar. Na de dood van haar man is er een sporadisch contact geweest, bijna te verwaarlozen.

Zij heeft op een gegeven moment besloten mij te benoemen tot erfgenaam. Ze kende mij en wilde dit graag, omdat ze dan wist dat alles na haar overlijden netjes geregeld zou worden. Ze heeft daarop bij een notaris een testament laten maken waarin ik als erfgenaam genoemd word.

Toen ze stervende in het verzorgingstehuis lag, heeft mijn moeder nog gevraagd of haar stiefzoon van toen ook een kaart moest krijgen, maar dit wilde zij pertinent niet. Hij moest een kaart krijgen als alles achter de rug was. Dit was haar wens en dit hebben wij gerespecteerd.

Nu het arme mensje overleden is, en wij enorm veel werk hebben gehad haar huis leeg te maken, haar zaken te regelen en haar een waardig afscheid te geven, krijgen wij plotseling bericht van de zoon van haar overleden man. Deze persoon hebben wij in eerste instantie netjes te woord gestaan, maar als snel bleek dat hij alleen maar belde omdat hij vond dat hem het een en ander toebehoorde. Wij zeiden dat we foto's hadden gevonden waar ook zijn vader nog op stond, en dachten dat hij deze wel wilde hebben. Hier reageerde hij totaal niet op. In plaats daarvan begon hij over het feit dat zijn stiefmoeder rijk was, en dat we hem op de hoogte hadden moeten houden, en dat hij een lijst van de inboedel had moeten krijgen, enfin, alles wat met geld en goederen te maken had.

Wij hebben hem geprobeerd de situatie uit te leggen, en gezegd dat wij al blij mogen zijn wanneer we uit de kosten komen, en dat zijn stiefmoeder misschien in een ver verleden geld gehad zou kunnen hebben, maar daar was nu niets meer van te zien. Zijn reactie was dat hij de zaak uit handen zou geven, en dat dit voor ons nog een groot staartje ging krijgen.

Mijn vraag:
Ik ben de enige erfgenaam. Ik heb direct een akte van Erfrecht op laten maken bij een notaris, daar ik alles moest gaan regelen. Volgens mij moet de notaris op dat moment controleren of er nog andere testamenten of dergelijke zijn...dit was niet het geval. Mijn moeder maakt zich nu heel druk, en slaapt er bijna niet meer van. Zij is degene geweest die het mensje 15 jaar heeft bijgestaan, heeft nooit iets van deze stiefzoon gehoord, en nu probeert hij in haar ogen alle waardigheid van haar overleden vriendin te grabbel te gooien door zich als een aasgier te komen melden.

Kortom, kan ik mijn moedertje gerust stellen, of moeten wij ons zorgen maken om deze persoon...?

Alvast bedankt.

zaterdag 26 juli 2014