Oud testament opnieuw rechtsgeldig na scheiding?

3 reacties

In 1989 hebben mijn toenmalige vriend en ik samen een huis gekocht op 50/50 basis en hebben toen allebei een testament laten opmaken en een samenlevingscontract. We waren toen nog niet getrouwd.

Na een aantal jaren te hebben samengewoond in ons koophuis zijn we getrouwd in gemeenschap van goederen. 15 jaar geleden zijn we echter, na 10 jaar samenwonen/huwelijk gescheiden, hij is toen in het koophuis blijven wonen en ik ben verhuisd naar een huurwoning. Hij heeft mij toen netjes uitgekocht voor de helft van de overwaarde, alles is netjes en op vriendschappelijke manier gegaan.

In ons beider testament van destijds hadden we elkaar over en weer als eerste erfgenaam aangewezen (we hadden en hebben geen kinderen), ik heb alleen nog 1 broer en hij heeft geen broers of zussen. Tot op de dag van vandaag zijn we nog steeds goede vrienden. We hebben ook geen van beiden een nieuwe relatie.

Nu heeft hij een neef die zegt als mijn ex-man zou komen te overlijden alles voor hem is omdat hij de enige erfgenaam is, volgens die neef heeft hij dat nagevraagd en aangezien hij het enige nog in leven familielid van mijn ex-man is, schijnt hij alles automatisch te erven. Ondanks het testament wat volgens hem door de scheiding niet meer rechtsgeldig is. Het testament is destijds juist gemaakt om te voorkomen dat o.a. de bewuste neef er iets van zou krijgen. Dat wilde mijn ex-man perse niet. We hebben al eens een notariskantoor gebeld maar die raadde ons aan langs te komen, maar dan ben je gelijk een paar honderd euro kwijt en misschien is dat helemaal niet nodig.

Wij vragen ons dus af of ons testament uit 1989 na de scheiding opnieuw rechtsgeldig is, of dat alles is veranderd omdat we uit elkaar zijn gegaan en we een nieuw testament zouden moeten maken gebaseerd op de huidige situatie? We willen juist dat alles bij het oude blijft, dat hij dus mijn bezittingen erft, en ik die van hem.

maandag 14 oktober 2013