overleden broer heeft belangrijke informatie van ex-bewindvoerder andere overleden broer

0 reacties

Mijn broer is 3 weken geleden overleden en als enige nabestaande moest ik halsoverkop van Noord-Oost Oost-Groningen naar Maastricht om de crematie te regelen en zijn administratie te doorzoeken op een uitvaartpolis of andere tegoeden. Omdat mijn man en ik moeten leven van een onvolledige AOW en het gezien de afstand en gezondheidsredenen onmogelijk is om zelf voor een uitvaart te zorgen en te ontruimen vanaf 4hoog waar zijn huurwoning is, hebben wij gekozen voor een gemeentelijke uitvaart en ontruiming.
Een uitvaartpolis was er, zoals verwacht,niet, hij stond ook rood maar wel vond ik een brief uit 2006 van de ex-bewindvoerder van onze andere broer die jarenlang in een psychiatrische instelling verbleef: de brief ging over de erfenis die 20.000 bedroeg, na successiebelasting zou er nog 2870 overblijven voor ons. Verder heb ik de brief niet gelezen, want ik sloeg steil achterover over dit eindbedrag. Er zat ook geen enkele onderbouwing in deze brief.
Deze bewindvoerder/deurwaarder heeft al jaren een slechte reputatie en bovendien heb ik deze brief nooit gehad. Ik heb destijds in 2004 wel gebeld naar deze heer J. uit Heerlen maar hij zei me dat er niets was overgebleven en alles was opgegaan aan kosten.
Helaas was er geen mogelijkheid om de brief die bij mijn broer ligt te kopieren en heb hem demonstratief op tafel gelegd voor de aanstaande huisontruimers en vraag mij nu af wat er gaat gebeuren. Om de zaak te compliceren heb ik dingen meegenomen uit zijn appartement die van grote emotionele waarde zijn voor me, pas later kwam ik erachter op internet dat dit een automatische aanvaarding van de nalatenschap betekent. Niemand die mij hierover heeft geïnformeerd.
Wat moet, mag en kan ik nu doen? Natuurlijk zou het prima zijn als de crematiekosten uit deze nalatenschap zou kunnen worden betaald maar dan moet ik er ook wel op kunnen vertrouwen dat de gemeente alles tot op de bodem uitspit . En hoe lang gaat dat duren? Kan ik zelf om inzage vragen bij J. of ben ik op dit moment niet bevoegd om me hiermee te bemoeien? Het gaat wel om een andere broer. Is dit nog niet verjaard? Hij is overleden in 2004. Moet ik in de 3 krappe maanden die ik nog heb de nalatenschap verwerpen of beneficiair aanvaarden? Of heel snel een advocaat in de arm nemen?

woensdag 29 oktober 2014