Periodiek verrekenbeding en erfenis die buiten elke gemeenshap valt

1 reactie

Ik ben in 1999 getrouwd op huw vwd met preiodiek verrekenbeding. Wij hebben toen het vermogen bepaald wat wij voor de huwelijkse periode hadden. In 2001 heeft mijn vrouw door het overlijden van mijn schoonouders een erfenis ontvangen. In het testament van mijn schoonouders was opgenomen dat een schenking of erfenis buiten elke gemeenschap zal vallen. Ondanks dat wij aparte rekeningen hebben en een gezamenlijke spaarrekening, hebben wij nooit jaarlijks verrekend. Naar mijn mening zijn wij dan feitelijk in gemeenschap getrouwd. Nu is er geen sprake van scheiding, maar wij willen graag extra aflossen op onze gezamenlijke hypotheek. De woning hebben wij samen gekocht en de hypotheek staat ook op beide namen. Inmiddels hebben wij ook via extra stortingen een aardig vermogen op de bankspaarrekening staan om de hypotheek af te lossen, maar toch willen wij aanvullend aflossen. Dit bedrag zal dan uit de erfenis van mijn vrouw komen. Ik heb de volgende vragen.

1) Door het niet periodiek verrekenen van onze inkomsten zijn wij volgens mij bij scheiding in gemeenschap gehuwd, valt de erfenis en het vermogen voor onze huwelijkse periode daar dan toch buiten? Het feit dat wij niet periodiek verrekenen is voor ons niet zo'n probleem. Het enige wat wij geregeld willen hebben is dat ons vermogen voor de huwelijkse periode en de erfenis van mijn vrouw bij een eventuele scheiding buiten de gemeenschap blijft vallen. Is het zo goed geregeld of moeten wij onze huw. vwd aanpassen of iets anders regelen om het goed te krijgen cq te repareren?
2) Als zoals bij vraag 1 gesteld het vermogen voor de huwelijkse periode en de erfenis erbuiten valt, hoe wordt er dan verrekend bij een scheiding als door slechte beurs koersen de erfenis gehalveerd is? Welke grondslag wordt gebruikt om te bepalen wat buiten de gemeenschap valt? Dit eventueel met een vordering tot gevolg.
3) De belangrijkste vraag voor nu is, als wij aanvullend aflossen met het geld van de erfenis op ons gezamenlijke hypotheek. Hoe werkt het dan bij een eventuele scheiding. Als de erfenis buiten onze gemeenschap valt, wordt kan de aflossing en daarmee het vermogen in ons gezamenlijke woning als een vervangende zaak gezien waardoor er bij verkoop of verdeling bij scheiding dit dan weer ten goede komt aan mijn vrouw? Moeten wij hier dan iets voor vast leggen, bijvoorbeeld een onderhandse akte tussen ons beide om dit goed te regelen of moeten wij dan naar de notaris?

Ik hoop dat iemand hier een antwoord op kan geven omdat wij graag nog in 2013 extra willen aflossen op onze hypotheek.

zondag 20 oktober 2013