Schenking door gehandicapte zus

0 reacties

In een gezin met 4 kinderen is er 1 gehandicapt (psychisch) en woont in een tehuis. Dit kind is echter wel wilsbekwaam, en erft een vermogen, dat niet onder bewind staat. De overige kinderen laten de zus een verklaring tekenen, waarbij ze haar erfenis wegschenkt aan de overige broers en zus.

Nu moet de gehandicapte zus een bijdrage in de zorgkosten betalen in verband met een vermogen dat de zus had, maar nu helaas niet meer heeft. De afspraak was dat de andere 3 kinderen dit gelijkelijk zouden betalen; dit was een mondelinge afspraak.

Nu overlijdt helaas de andere zus, en de twee overgebleven broers vinden dat de partner van haar nu moet meebetalen aan de AWBZ-kosten van de gehandicapte zus. De overleden zus was niet getrouwd; de partner erft een kindsdeel, gelijk aan de twee kinderen die ze samen hebben. De partner van de overleden zus wil niet betalen; het is immers zijn zus niet en hij heeft de afspraak niet gemaakt, noch de schenking gekregen. De partner heeft hierdoor een conflict met de 2 broers; de gehandicapte zus begrijpt het niet en staat inmiddels wel onder bewind (van 1 van de broers).

Wie heeft er gelijk? Wat is rechtvaardig?

dinsdag 1 maart 2016