Vruchtgebruik e.d.

5 reacties

Na het lezen van het testament van mijn vader zit ik met nogal wat vragen. De situatie is alsvolgt: in 1998 is mijn moeder overleden. In 2006 is het een samenlevingscontract aangegaan met zijn huidige partner en daarnaast is er een testament voor hem opgesteld. Hierin staat dat 1/100e deel naar zijn partner gaat en 99/100e deel naar de kinderen (mijn broer en ikzelf). Maar er staat ook dat zijn partner het vruchtgebruik krijgt van zijn zuivere nalatenschap. De woning staat volledig om mijn vaders naam en zijn partner is bij hem ingetrokken.

Nu knagen er bij mij een aantal vragen:
- Hoe zit het met het deel dat ooit van mijn moeder was? Nu lijkt het alsof alles bij overlijden van mijn vader in handen komt van zijn partner. Ik heb hier wat moeite mee aangezien er een deel van mijn moeder was.
- Hoe zit het met het vruchtgebruik van de nalatenschap? Stel ze wil verhuizen, dan moeten (als ik het goed heb begrepen) mijn broer en ik toestemming hiervoor geven. Maar naar wie gaat de opbrengst van de verkoop? Is dit dan onderdeel van de nalatenschap, m.a.w. zijn partner krijgt de zeggenschap over de middelen die uit de verkoop komen?

Ik ga nog naar de notaris, maar dit knaagt nu dusdanig aan me dat ik het alvast hier op het forum zet. En ervaring van anderen in een soortgelijke situatie zijn altijd welkom.

Ter info, ik heb geen conflict, ik wil alleen maar duidelijkheid vooraf, juist om een evt conflict te voorkomen.

woensdag 3 februari 2016