Wanneer moet Wilsbekwaamheid Protocol worden gehanteerd?

11 reacties

Goedemiddag,

Nou is onlangs mijn tante overleden op 81 jarige leeftijd. Ze heeft geen kinderen en is nooit getrouwd geweest. Mijn oom, haar broer, is degene die altijd haar financiele administratie heeft bij gehouden, zij wilde hier zelf nooit iets van weten (van geen enkele administratie noch van geld). Vanaf 2005 bleek mijn tante steeds minder helder, mentaal. Ze kreeg vanaf het jaar 2009 dan ook thuiszorg en vanaf 2010 woonde ze in een tehuis voor bejaarden. Ze is uiteindelijk ook aan dementie gestorven.
Na haar overlijden kwam plots het volgende naar buiten: In het jaar 2007 is er een nieuw testament opgemaakt, ondertekend door haar, waarin staat dat alleen de overlevenden broers en zussen een deel van de erfenis krijgen, en niet de kinderen van overleden broers of zussen. Mijn vader, haar broer, is al in 1998 overleden. Nu krijgen wij ipv 200.000 euro, een schramele 5.000 euro, een klein legaatje, zoals een andere tante het benoemde.
Nu blijkt dat de executeur van het testament ook diezelfde oom is die haar financiele administratie altijd heeft bijgehouden, en dat hij ook haar naar de notaris heeft gebracht in 2007. Deze oom heeft zelf geen kinderen (dus kent dat soort liefde niet), en is juist degene die aan de armere kant van de doorgaans welvarende familie-leden staat/stond.

Ik heb contact opgenomen met de notaris en gevraagd of diens protocol van wilsbekwaamheid is gehanteerd. De notaris gaf als reactie daarop dat het niet nodig was want hij vond haar, mijn tante, tzt wilsbekwaam genoeg en dat ze duidelijk had aangegeven de inhoud en gevolgen van het testament te hebben begrepen.

Ikzelf ken mijn tante erg goed, heb ook nog even bij haar gewoond nadat mijn vader overleed, en ik weet dat zij altijd gemakkelijk instemt met een andere broer om maar geen conflicten te veroorzaken, en gemakkelijker nog als het om financiele administratie gaat.

Ik weet dus wel zeker dat mijn tante absoluut niet zelf in 2007 met het idee kwam om haar al bestaande testament te wijzigen, maar dat dit een "suggestie" was van mijn oom onder het mom van: "om de zaken op orde te hebben".

Mijn grote en drangende vraag is nu: is het mogelijk dit aan te vechten en aan te tonen dat diens protocol WÉL had moeten worden gehanteerd aangezien zij al in een staat van dementie verkeerde die niet direct te merken was behalve als men haar al zou kennen en een gesprek met haar aanging over normale wereldse zaken, danwel niet omdat zij nooit echt onder 4 ogen heeft gesproken met de notaris en haar nooit is gevraagd: Waarom wil zij het testament wijzigen? Zou het mogelijk zijn haar medische dossier te openen?

Dit zijn lastige situaties waar veel "smerigheid" ervaren wordt in de familie. Een andere tante die ook al eerder overleden was heeft 3 kinderen nagelaten, zij krijgen ook ieder maar een klein legaat. Een tante die nog leeft vind het heel raar geregeld zo, en een andere oom vind het allemaal best geregeld zo, die krijgt een flink hoger bedrag dan wat het normale erfrecht aangeeft.

Is er voor mij een kans dit testament nietig te laten verklaren door een rechter wegens het niet toepassen van het protocol van wilsbekwaamheid waar het wél nodig was?

hartelijk dank voor enige informatie!

vrijdag 17 augustus 2012