WOZ of taxatiewaarde?
Mijn vader is overleden (moeder was al overleden) zijn woning is de erfenis voor mij en mijn broer, nu heb ik een conflict met mijn broer omtrent de waarde en successierechten van de woning. Mijn broer wil de woning hebben en mij uitkopen (de helft van de waarde), de WOZ waarde is 425.000 euro maar het is een oude woning en mijn broer heeft hem laten taxeren en dat was 330.00 euro en wil deze waarde aanhouden. Welke waarde geld voor de belastingdienst t.a.v. de successierechten? mogen beide waarden of moet er een bedrag in het vastgesteld worden?
Misschien heeft u wat aan de volgende website:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdien...
De wet is duidelijk: je betaalt erfbelasting over de WOZ waarde.
Deze waarde hoeft weer niet voor de onderlinge verdeling te gelden, maar dan snijd je jezelf in je vingers: je betaalt over de hogere woz waarde erfbelasting en krijgt maar de helft van 330.000 euro.
Ik zou het zo oplossen: samen bezwaar maken tegen de woz waarde. Dit moet je door een makelaar laten onderbouwen. Je broer koopt je uit voor de lager vastgestelde woz waarde.
Het hangt er vanaf in welk jaar uw vader is overleden.
Als het dit jaar is kunt u bezwaar maken tegen de WOZ waarde. Let wel op de termijn die genoemd staat in de beschikking. (6 weken) Als deze termijn bijna verstreken is, kunt u pro forma bezwaar maken.
Voor een voorbeeldbrief:
https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&u...
Laat de termijn niet verstrijken, want dan bent u te laat en wordt uw bezwaar niet ontvankelijk verklaard.
Ben u lid van vereniging eigen huis, dan kunt u voorbeeldbrieven downloaden.
http://www.eigenhuis.nl/hypotheken-financien/belastingen/woz/
Kijk ook op deze website:
http://www.trosradar.nl/nieuws/archief/detail/article/woz-waarde-een-goe...
In aanvulling op Ria. Als nieuwe eigenaar kan je een nieuwe beschikking woz aanvragen. Staat de huidige woz op naam van de overledene, geen probleem dus
Weer wat geleerd, bedankt Bas Leenders.
Kijk op:
http://www.wozwaardeinfo.nl/woz-waarde-opvragen/
Voor de erfbelasting kan je kiezen voor de woz waarde van het jaar van overlijden of het jaar daarna. In de huidige tijd is de woz van het jaar daarna vaak lager.
Lees eerst goed de algemene voorwaarden voordat u met een dergelijke organisatie in zee gaat. http://www.previcus.nl/upload/algemene_leveringsvoorwaarden_versie_1-4(1).pdf
Prem,
Is dit een wervingsadvertentie voor Previcus? Is dit een staaltje misleiding? Ik geloof niet in gratis bureaus! Iemand gaat de rekening betalen van hun werkzaamheden!
Zo moeilijk is het niet zelf een bezwaarschrift te maken tegen de WOZwaarde.
De vastgoed-markt zoekt ook naar leuke inkomsten in slappe tijden. Vond informatie van ruim een jaar terug.
De (wettelijk geregelde) vergoeding voor de 'gratis' bezwaarbureaus:
EUR 235 voor verleende rechtsbijstand
EUR 235 voor het bijwonen van een hoorzitting
EUR 238 voor een taxatierapport (niet inpandig)
EUR 476 voor een taxatierapport (inpandige opname)
Ik vermoed, dat ALS de gemeente het werk van dergelijke bureaus moet gaan betalen (totaal max. ca. 1000 euro?) per bezwaarschrift? Dat die extra(!) kosten van inschakeling van bijv. Previcus gewoon weer aan de huizenbezitters worden doorberekend.
Mogelijk wel een làgere WOZ-waarde maar een hòger percentage om de gemeentebegroting sluitend te krijgen? Na al die procedures van een vastgoedbedrijf die een gat in de markt heeft ontdekt om slappe tijden in de vastgoedmarkt te overleven?
Je zult het geloven of niet. Net op tv 19.55 uur een reclame voor opvragen WOZwaarde via kadasterdata... ook zo´n bedrijf wat hieraan onnodig verdient...
ik zou eerst een nieuwe beschikking opvragen. Als je vader in 2013 is overleden kan dat ook nog steeds. Als je die beschikking hebt ontvangen, bel je de gemeente op. Diverse gemeenten willen dat best zo oplossen. Ze worden nl overstelpt met bezwaren.
Als de gemeente het formeel aanpakt dan moet je met een vergelijkend taxatierapport komen. Hiervoor heb je een gewoon een makelaar nodig die hier ook nog een verstand van heeft. Ik zou niet zo snel naar een bureau gaam dat alleen bezwaar maakt. Doel van het bezwaar maken is minder erfbelasting te betalen. Dit scheelt al gauw duizenden euro's. Als een taxatierapport en de hulp van een makelaar dan ergens tussen de 500 en 1000 euro kost dan weegt dat vaak op tegen de besparing aan erfbelasting. Als je alleen bezwaar zou maken om minder gemeentelijke lasten te hebben, dan zijn die kosten al gauw te hoog.
Dankjewel Bas voor je aanvulling.
Precies! Alleen bij een erfenis (belastingaanslag erfenis) en verkoop (opbrengst) van de woning is de WOZ-waarde van belang en een bezwaarschrift financieel wèl rendabel! Zie site Vereniging Eigen Huis voor simpele berekening en voorbeeldbrief.
Die gelikte sites en die tv-spots van die bureaus moeten ook betaald worden....
De ambtelijke kosten van een overbodig bezwaarschriftencircus -geldklopperij en werkverschaffing voor allerlei bureaus- belanden gewoon weer bij huizenbezitters.
De griffiekosten voor eiser van een procedure 219 euro(?), stonden nog niet in mijn bovenstaande overzicht. Dat bedrag is bijna gelijk aan mijn totale jaarlijkse WOZ-aanslag (iets meer dan 1 promille).
Hallo Eline,
Bezwaar maken bij de gemeente is nog steeds gratis.
Ja Ria, eens!
Dat is het punt ook niet! haha
Die misleidende reclames van particuliere bedrijven/bureaus! die zijn het probleem!
Dan krijgen burgers dollartekens in hun ogen, gaan met zo'n bureau in zee, en dan komt er een grote aap uit de mouw. Om niet te zeggen een gorilla... haha
Allerlei maatschappelijke kosten van die misleiding, mag ik straks weer gaan betalen? Koop liever zelf een los kaartje bij Artis om Bokito's te gaan bekijken. ;-)
Je moet een volmacht tekenen waarbij je de hele zaak uit handen geeft en wil je er tussentijds vanaf dan kun je alle kosten die gemaakt zijn betalen.
http://www.previcus.nl/upload/Volmacht(1).pdf
Er was toch al een taxatierapport?
Lag net helemaal in een deuk. Terwijl ik me daarvoor écht kwaad maakte. Er wordt iets aangepraat, dat je met een bezwaarschrift tegen een WOZ-waarde véél geld kan verdienen. Dat is meestal niet zo. Het veroorzaakt heeeel veel onnodige ambtelijke inzet en een effectieve opbrengst van mogelijk een paar tientjes in een individueel geval? Je kunt gratis makkelijk zelf bezwaar indienen als er iets echt (eenmalig) scheef zit. In die 20 jaar heb ik een keer bezwaar gemaakt, toen is de boel simpel en snel rechtgetrokken.
Mijn gekochte bouwval bleek i.v.m. explosieve stijging van de huizenprijzen na 1993 (1993 boekwaarde 80000 gulden) na wat kleine verbouwingen ineens in euro's(!) het driedubbele te zijn qua WOZ ergens na 2002. In 2008 kon ik het vierdubbele(!) van die boekwaarde in euro's vangen gezien de WOZ-waarde. Bizar. Wat heb je daar als bewoner/eigenaar aan? Je wilt er gewoon blijven wonen. Gelukkig zijn sinds die tijd de huizenprijzen weer naar een meer reële waarde gezakt (3 x ooit de boek-/sloopwaarde van 1993 maar dan in euros). Je betaalt tòch -linksom of rechtsom- uiteindelijk als eigenaar/bewoner voor de "huizenbubbel", waarvan de winst in zakken van snelle onroerendgoed-jongens is verdwenen (Vastgoedfraudezaken, "de Prooi" e.d.)
Als die onroerend-goed jongens nu misleidende reclames (no-cure-no-pay WOZ-waarde) hebben verzonnen, omdat de huizenmarkt wat vast zit en zij het wat slecht hebben? Ga ik ze niet sponsoren! Om het wat "vrolijker" af te sluiten? Kijkerstip: gisteren ned 3, 21-3-2014, 20.25 uur College Tour, Klaas Knot van De Nederlandsche Bank. Zeer verhelderend, ook over onmacht en toezicht.
Op basis van deze regeling declareren de bureaus via hun klant de kosten bij de gemeente als het woz bezwaar gewonnen wordt.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006358/geldigheidsdatum_22-03-2014
Er is een wetsvoorstel in de maak om hoge vergoedingen voor internetbezwaarbureaus terug te dringen:
http://www.vng.nl/onderwerpenindex/belastingen/wet-woz/nieuws/voorstel-m...
Dankjewel Ria, ben weer erg blij met je!
Nu nog wat snelle actie vanuit de overheid om dit soort idiote geldverspilling tegen te gaan? Of dat een consumentenrubriek het publiek eens goed gaat voorlichten? Zou ook mooi zijn! (Er zijn te veel bedrijven die onterecht verdienen aan de recessie.)
"Prem" blijft ook erg stil. Verdwijnt zijn entry, dit topic of een naam van een bedrijf na het weekend? Ik zeg voorlopig ook even niets meer hier.;-)
Beste Eline en Ria
Wel bij het onderwerp blijven. Bezwaar maken tegen de WOZ voor je eigen woning kost vaak inspanning en ook geld. Gemeenten willen nl wel een vergelijkend taxatierapport en daar heb je toch echt een deskundige voor nodig. Ik denk dan aan een makelaar en niet een of ander bureautje.
Bezwaar maken tegen de WOZ als je een woning erft, scheelt heeft erg veel erfbelasting. We hebben het over een woning met een woz van 425.000 euro en een werkelijk waarde van 330.000,00. Kinderen hebben een vrijstelling van afgerond 20.000.00. Over de eerste 117.000 betalen de kinderen 10% en over de rest 20%. korte rekensom (de verdere afwikkeling van de nalatenschap van de eerst overlijden ouder laat ik even buiten beschouwing) is er over de woz waarde verschuldigd per kind:
E. 26.800. Wordt er bezwaar gemaakt en komt de woz op de werkelijke waarde van 330.000 dan is er per kind verschuldigd: 20.100,00. Kortom bezwaar maken en gelijk krijgen scheelt dus als in totaal 13.000,00 erfbelasting.
Besparing gemeentelijke lasten is te verwaarlozen. Die van de erfbelasting niet. Dat moet je serieus aanpakken anders ben je op een andere wijze een dief van je portemonnee.
Bas, In het geval van topicsteller JBB (erfenis en koopwoning) heb je helemaal gelijk! Dan moet je de zaak éénmalig goed uitzoeken qua WOZ-, taxatie-, marktwaarde.
(a) om die erfenis rechtvaardig te kunnen verdelen èn (b) een tè hoge belastingaanslag te voorkomen. Anders ben je inderdaad een dief van je eigen portemonnee!
Ben het helemaal eens met je! Ook nog dankjewel voor je heldere berekening voor JBB hierboven! Geweldig!! Zo nodig een sorry! Ik wilde n.a.v. de entry van Prem zoveel mogelijk een massaal onnòdig, duur WOZ-bezwaarschriftencircus voorkomen. Onder het mom van "als je geen bezwaar maakt, krijg je sowieso niets. Baat het niet, dan schaadt het niet. Het is toch no-cure-no-pay....." (afgekort ncnp)
Dat laatste is m.i. een misleidende boodschap van ncnp-bureaus die ook willen verdienen. Het schaadt uiteindelijk wel! Die tè hoge rekening van die bedrijven krijg je òf rechtstreeks (zie linkje Ria en "kleine lettertjes") òf als de gemeente hen in eerste instantie moet betalen later toch via belastingverhogingen terug op het bord als burger. Ook van extra onnodige ambtelijke inzet door dat bezwaarschriftencircus. Zie verder http://www.wozmeldpunt.nl/nog-geen-uitspraak-ontvangen/
Ik hoop dat ik nu wel duidelijk ben geweest ook voor andere (mee)lezers? vriendelijke groet, eline T.k. een link over erfenis, koopwoning, WOZ-waarde en belastingaanslagen? http://financieel.infonu.nl/belasting/103069-erfbelasting-2013-2014-of-e...
Er ontstaan zèlfs schrijnende situaties als je een huis erft van een oom of tante. Is m.i. helemaal een bizarre toestand/scheefstand. De "BV" nederland probeert via belastingmaatregelen de "huizenbubbel" weg te werken. Al die no-cure-no-pay-bureaus dragen daar niet aan bij: zij maken de kosten zelfs nog hoger. Oke, misschien kijk ik nu iets verder dan mijn neus lang is? En tè ver voor een lezer of hulpvrager hier? Zou ook nog kunnen.;-) Zonodig excuus!