Bevoegdheden agent in burger.

3 reacties

Hallo,

ik ben laatst bekeurd voor het openbaar drinken van alcohol. Ik ben me er van bewust dat dit een strafbaar feit is en hier heeft mijn vraag dan ook verder geen betrekking op. Mijn vraag heeft betrekking op de geldigheid van de manier waarop ik beboet ben.
Dit was de situatie:

Ik was met een aantal vrienden aan het wachten op een bus in de bushalte, en tijdens het wachten dronken we een biertje.
Terwijl we daar zaten kwamen er twee mannen aanfietsen, zij wekten niet de schijn op dat ze bij de politie hoorden aangezien ze niet aan kwamen fietsen op een politiefiets, geen uniform droegen en hun politiebadge niet zichtbaaar was. De mannen gingen een gesprek met ons aan waarbij ze ook nu nog niet aangaven dat ze van plan waren om ons te bekeuren. Opeens lieten ze ons weten dat wij een boete kregen voor het openbaar drinken van alcohol, en werden wij geacht onss te identificeren zodat ze de boete uit konden schrijven.

Nu is mijn vraag of dit wel mogelijk is. Mochten zij ons wel bekeuren?
Is zo'n 'undercoveractie' niet een van de bijzondere bevoegdheden die opsporingsambtenaren slechts in kunnen zetten bij misdrijven (dit was slechts een overtreding)?
En indien de mannen hiertoe bevoegd waren ben ik benieuwd wat precies de bevoegdheden zijn van een agent in burger, en waar ik dit in wet zou kunnen vinden.

Groet.

maandag 30 december 2013