Recht op schadevergoeding als u onterecht bent aangehouden / vastgezet door de politie

0 reacties

Vorig jaar heb ik op Schiphol een taxi genomen. Een stelletje uit Zuid-Amerika moest naar hetzelfde hotel als ik en wij spraken af een taxi te delen. Na een paar minuten rijden werd onze taxi door meerdere politieauto's gedwongen te stoppen. Wij kregen allemaal het bevel om op de grond te gaan liggen. Hierna kreeg ik een blinddoek en handboeien om, waarna ik in een politiewagen naar het politiebureau werd gebracht. Ik begreep totaal niet wat er aan de hand was, er werd alleen maar geschreeuwd.

Achteraf bleek dat het stelletje uit Zuid-Amerika cocaïne smokkelde. Omdat ik met hen op de taxistandplaats stond te praten en daarna in dezelfde taxi stapte, dacht de politie dat ik betrokken was bij de drugssmokkel. Het heeft drie dagen geduurd voordat de politie in mijn onschuld geloofde en ik eindelijk werd vrijgelaten! Inmiddels is de verdenking tegen mij gelukkig geseponeerd. Helaas zijn er nog steeds mensen in mijn omgeving die denken "waar rook is, is vuur". Ook op mijn werk heeft mijn verblijf in de cel grote consequenties gehad. Doordat ik vast zat op het politiebureau ben ik drie dagen niet op komen dagen. Hiervoor heb ik een officiële waarschuwing gekregen van mijn baas.

Na wat speurwerk op het internet kwam ik er achter dat Nederland Europees kampioen is als het gaat om het opsluiten van mensen voordat zij door de rechter zijn veroordeeld. Het aantal personen waaraan een schadevergoeding wordt toegewezen omdat zij onterecht zijn vastgezet, is de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd van 1874 in 2004 naar 6112 in 2014. Het aantal mensen dat onterecht heeft vastgezeten ligt in werkelijkheid veel hoger, omdat veel mensen niet op de hoogte zijn van het recht op schadevergoeding of niet weten hoe dat werkt.

Mijn ervaring is inmiddels dat het voor niet juristen helaas bijna onmogelijk is om een verzoek tot schadevergoeding in te dienen bij de juiste instantie. Een strafrechtadvocaat kan zo'n verzoek opstellen en krijgt zijn kosten hiervoor altijd vergoed door de overheid. Iedereen die dus onterecht is aangehouden en is vastgezet op een politiebureau, kan dus gratis een verzoek tot schadevergoeding indienen. De standaard vergoeding bedraagt 105 euro per dag.

Wilt u ook een schadevergoeding aanvragen, bijvoorbeeld omdat u een sepot brief heeft ontvangen waarin staat dat u ten onrechte was aangehouden, dan kunt u een strafrechtadvocaat benaderen en vragen om een verzoek tot schadevergoeding voor u in te dienen. Ik heb zelf via Google een website gevonden waarmee ik online mijn verzoek tot schadevergoeding heb ingediend (Eersterechtshulp.nl). Ruim 4 maanden later heb ik de vergoeding op mijn bankrekening ontvangen.

Ik hoop dat niemand die dit leest overkomt wat mij is overkomen, maar indien ook u ooit onverhoopt onterecht in de cel belandt, weet dat u recht hebt op een schadevergoeding!

zaterdag 30 mei 2015