Bekroond door redactie: 10.000 punten behaald in een periode van 2012-2016
MI
Michel1001
Aantal ontvangen sterren: 2
Bekijk details

Duokoop in relatie tot Splitingsakte VvE

4 reacties

Dag mensen, Als VvE bestuur staan wij voor de vraag of Duokoop gevolgen heeft voor onze vereniging of dat we daar op een of andere manier bezwaar tegen moeten maken.

Onlangs stond een van de appartementen te koop en een mogelijkheid was om die onder Duokoop te kopen. Dit is een constructie waar de hypotheekverstrekker voor een deel eigenaar wordt en de nieuwe bewoner voor een deel, met als gevolg dat de koper een lagere hypotheek nodig heeft wat in deze tijden de markt misschien wat helpt bewegen. Vaak zie je dit (op internet) terug als zijnde een constructie waar de verstrekker onderliggende grond verpacht, maar hier kan dat niet omdat het een appartement is en er dus niet echt sprake is van bijbehorende grond. Op zich dus al reden voor een klein vraagteken. Daarnaast is het juridisch misschien niet kloppend als er in feite voor één appartementsrecht een extra VvE lid bijkomt in de vorm van de verstrekker.

In de splitingsakte is ons appartementblok onderverdeeld in x eenheden door de notaris. Dus m.i. is het dan niet juist als een van de appartementrechten nog een keer wordt onderverdeeld zonder dit te wijzigen bij notaris. Nu zal het in de praktijk niet tot problemen leiden denk ik, maar echt kloppen doet het niet volgens mij. Uiteindelijk is het appartement verkocht onder gewone hypotheek, maar voor een volgende keer willen we eigenlijk weten hoe het nu zit, moeten we daar als VvE stelling tegen nemen of niet?

Ik denk zelf dat het vooral het pakkie aan is van de verstrekker die denkt dat hij deels eigenaar is, maar dat juridisch gezien vanwege de splitingsakte niet is, en we ons als bestuur niet druk hoeven maken. Maar is dat wel zo? Zie ik het te makkelijk? Bvd voor enig inzicht hierin.

dinsdag 25 maart 2014