Duokoop in relatie tot Splitingsakte VvE
Dag mensen, Als VvE bestuur staan wij voor de vraag of Duokoop gevolgen heeft voor onze vereniging of dat we daar op een of andere manier bezwaar tegen moeten maken.
Onlangs stond een van de appartementen te koop en een mogelijkheid was om die onder Duokoop te kopen. Dit is een constructie waar de hypotheekverstrekker voor een deel eigenaar wordt en de nieuwe bewoner voor een deel, met als gevolg dat de koper een lagere hypotheek nodig heeft wat in deze tijden de markt misschien wat helpt bewegen. Vaak zie je dit (op internet) terug als zijnde een constructie waar de verstrekker onderliggende grond verpacht, maar hier kan dat niet omdat het een appartement is en er dus niet echt sprake is van bijbehorende grond. Op zich dus al reden voor een klein vraagteken. Daarnaast is het juridisch misschien niet kloppend als er in feite voor één appartementsrecht een extra VvE lid bijkomt in de vorm van de verstrekker.
In de splitingsakte is ons appartementblok onderverdeeld in x eenheden door de notaris. Dus m.i. is het dan niet juist als een van de appartementrechten nog een keer wordt onderverdeeld zonder dit te wijzigen bij notaris. Nu zal het in de praktijk niet tot problemen leiden denk ik, maar echt kloppen doet het niet volgens mij. Uiteindelijk is het appartement verkocht onder gewone hypotheek, maar voor een volgende keer willen we eigenlijk weten hoe het nu zit, moeten we daar als VvE stelling tegen nemen of niet?
Ik denk zelf dat het vooral het pakkie aan is van de verstrekker die denkt dat hij deels eigenaar is, maar dat juridisch gezien vanwege de splitingsakte niet is, en we ons als bestuur niet druk hoeven maken. Maar is dat wel zo? Zie ik het te makkelijk? Bvd voor enig inzicht hierin.
Een extra lid komt er volgens mij sowieso niet bij, want er is per appartement maar één stem.
Hoe een appartementsrecht nog onderverdeeld kan worden ten aanzien van de hypotheek is mij een raadsel. Ik denk dat in de eigendomsakte van een appartementsrecht tussen de nieuwe eigenaar en de geldverstrekker afspraken gemaakt moeten worden, of zijn, over het stemrecht, maar ook over de bijdrage voor de VVE.
Ik denk niet dat zo'n geval zich nog eens voordoet. Rare constructie.
Nou duokoop is iets wat je steeds vaker ziet in elk geval.
bij duo koop, koopt de geldverstrekker en geeft het aan de koper in de erfpacht uit. Dit kan zolang de splitsingsakte dit toestaat (dat is in 99%). Kan je dus niets tegen doen. In de splitsingsakte staat ook wie dan het stemrecht uitoefent. Dit is vaak de erfpachter.
Dag Bas,
Ik heb dit ook begrepen ondertussen via een andere website. Inderdaad kun je er enkel iets tegen doen als de splitsingsakte expliciet uitsluit dat er erfpacht mag worden bedreven. Maar een probleem is het allemaal niet want er worden kennelijk vaak afspraken gemaakt bij de hypotheekverstrekker over stemmen in de Vergadering etc. Het schijnt verder niet mogelijk te zijn om Duokoop via een besluit in de vergadering uit te sluiten.
Gr
Michel