HE
hermes
Aantal ontvangen sterren: 1
Bekijk details

Incasseren achterstallige servicekosten / aangifte verduistering

1 reactie

Onze VvE werd bestuurd door één bestuurder en tevens voorzitter van de vergadering. Inmiddels is deze persoon ontslagen wegens onbehoorlijk bestuur. 4 jaar lang heeft hij vrijwel niets uitgevoerd en het is hem ook gelukt vier jaar lang geen inzage te verlenen ondanks uitdrukkelijke verzoeken. Het probleem is/was dat er slechts twee serieuze leden zijn van de vijf. In eerste instantie heb ik geprobeerd de vergadering te overtuigen dat het er anders aan toe hoort te gaan bij de VvE. Maar ondanks dat ik hen confronteerde met de feiten waren ze niet vooruit te branden.

De twee serieuze leden zijn nu voorzitter en penningmeester. Wij hebben pas nu kunnen constateren dat onze aardige buurman in 2012 vrijwel de gehele kas heeft leeggeroofd en in 2013 een gedeelte heeft teruggestort. Waarschijnlijk omdat hij nattigheid voelde omdat ik aanstuurde op een kascontrole die er toen nooit gekomen is. Ik was er in die tijd als nieuwste lid vanuit gegaan dat de andere leden wel wisten hoe hoorde te werken bij een VvE. Helaas... Ook de door hem geproduceerde jaarrekeningen klopten voor geen meter.

M.a.w. Hij is verdacht van "verduistering" en "bedrog bij jaarstukken". Inmiddels heeft hij de resterende helft van zijn diefstal zonder enige nadere toelichting teruggestort.

De twee serieuze leden waren de enige die het fatsoen hebben gehad om maandelijks hun servicekosten te betalen. De ex-voorzitter/dief betaald nu ook keurig zijn bijdrage per maand.
In 2015 hebben de twee serieuze leden hun betalingen opgeschort met het dwingende verzoek om inzage in de bankrekening te verschaffen. Uiteraard maakte de dief zich hier weer met een smoes vanaf.

Ook de andere leden hebben in dat jaar hun betalingen stopgezet. Daarvoor betaalde ze wanneer het ze uitkwam, wel hebben ze de jaren daarvoor altijd de totale som voldaan.
Als nieuw bestuur hebben wij nadat wij toegang hadden tot de bankrekening direct onze achterstallige betalingen voldaan. Ook de andere leden hebben wij op gemoedelijke wijze verzocht
alsnog hun servicekosten te voldoen. Helaas hebben ze dat fatsoen nog niet gehad.

Ik ga nu een vergadering organiseren waarin ik een incassobesluit wil gaan nemen. Vermoedelijk gaan de andere drie leden niet opdagen. De dief uit schaamte, de andere twee uit gemakzucht (zij wonen niet onder ons dak, maar in een voormalig achterhuis met eigen ingang en voorzien grotendeels zelf in het onderhoud van hun panden. Althans dat zouden ze moeten doen... De staat van hun voorgevel (niet zichtbaar voor ons vanuit ons voorhuis) is slecht.)

Dat incassobesluit is nodig om een vordering aan een deurwaarder te kunnen overdragen heb ik begrepen. Ik kan ook in dit geval (net als bij het ontslag en het benoemen van de bestuurder) dit besluit nemen in een tweede vergadering en zo zorgen dat dit besluit rechtsgeldig is? Ik wil niet dat onze VvE alsnog met lege handen komt te staan. Het complexe is, dat wij met z'n tweeën zowel het bestuur als de actieve vergadering van eigenaren vormen...

Tweede vraag: Stel dat ze niet betalen, kan ik deze gederfde inkomsten dan ook verhalen op de ex-voorzitter/dief? Hij heeft geen actie ondernomen om te zorgen dat zij hun servicekosten betaalden en dus niet aan zijn statutaire verplichtingen voldaan. Ik ga er namelijk vanuit dat ze zonder opgaaf van reden zijn gestopt met betalen. Niet met een geldige reden en verzoek hebben aangegeven dat ze de betalingen gingen opschorten.

Derde vraag: Is het gebruikelijk dat een VvE afziet van aangifte als het gestolen geld uiteindelijk is terugbetaald (weliswaar na vier jaar)?

donderdag 14 april 2016