Afsluiting achterpad - recht van overpad - plaatsen vuilcontainers

0 reacties

Om een eventueel conflict met de buren te voorkomen, leg ik graag het volgende dilemma aan jullie voor:

Wij wonen op een hoekwoning. Achter ons huis sluiten ongeveer 20 huizen met hun achtertuin aan op een brandgang/achterpad. Op het eind van deze gang is aan onze schuur en die van onze achterburen een poort gehangen om zo de de gang af te sluiten. Wij maken zelf geen gebruik van de gang, maar hebben we een sleutel om toegang te hebben voor eventueel onderhoud aan de schuur e.d. We betalen dan ook mee met de rest van de buurt voor onderhoud aan de poort en de verlichting die er geplaatst is. Ook voor de solidariteit. Onze buurtbewoners hebben hun vuilcontainers in de brandgang geplaatst. Uit het oogpunt van het creëren van ruimte hebben ze dat precies op het deel van onze schuur gedaan. Zo kunnen hun kinderen onder meer beter gebruik maken van de gang als speelplek. Nu volgt het dilemma.

Wij willen graag een gat maken in onze schuur naar het achterpad. Op die manier kan ik mijn bakfiets eindelijk binnen plaatsen en bovendien voorkom ik op die manier dat mijn kinderen nu via onze huidige poort, makkelijk onze tuin verlaten. Bijkomende voordelen zijn dat ik een groot deel van de tuin dan eindelijk kan gebruiken als tuin ipv stalling voor mijn bakfiets en loopruimte naar de huidige ingang van de schuur, en mijn kinderen kunnen ook makkelijker met hun buurvriendjes spelen. Als ik mijn schuur in wil met de bakfiets zullen waarschijnlijk alle vuilcontainers van de buren echter niet langer op "mijn deel" van de brandgang kunnen staan. Omdat ik iets verander, zullen zij dus geconfronteerd worden met hun eigen vuilcontainer. Ik ga ervan uit dat ik wettelijk verplicht ben tot het verlenen van overpad, maar verder niet. Als buren niet zouden willen meewerken dan zou ik ze volgens mij in het uiterste geval kunnen eisen dat ze de poort verhangen naar hun eigen erfdeel. Klopt dat?

Eigenlijk wil ik dat natuurlijk niet, omdat ik natuurlijk graag goed contact wil houden. Het zijn namelijk stuk voor stuk aardige mensen. De eerste mensen die ik er echter over heb gesproken zijn duidelijk niet geamuseerd. Argumenten als: "Maar jij hebt al een grote tuin op de hoek, wij hebben geen ruimte om iets anders te doen met onze container", en "Je mag wel een gat plaatsen maar dan kun je er maar niet in met je fiets, ik ga mijn container niet verplaatsen".

Weet iemand waar ik de specifieke wetgeving en of jurisprudentie kan vinden en/of nog aanvullende adviezen, voordat ik in conflict kom over iets pietluttigs?

maandag 4 mei 2015