Buren gebruiken meer grond dan waar ze recht op hebben

12 reacties

Hallo, voordat ik losbarst zal ik de bestaande situatie schetsen.

Wij wonen in een rijtjeshuis (3 onder 1 kap) waarvan de (auto)garages zich aan de achterkant van de percelen bevinden.
Wij kunnen de garages bereiken via een pad die ongeveer 4 tot 5 meter breed is en haaks op onze tuinen verloopt en eindigt bij mijn laatste huis waardoor mijn garage een soort van kopschot is van het hele pad.
Dit pad is volledig eigendom van de 3 betreffende rijtjeshuizen en kan betreden worden door een ingang om de hoek van een kruisende straat.
Een huis dat om de betreffende hoek staat en waarvan zijn tuin/ schutting/erfgrens langs het hele pad verloopt heeft een gemotoriseerd recht van overpad (er staat dus niet specifiek auto!) van in totaal 2 meter breed! gemeten vanaf zijn erfgrens
. Dit recht is in 1974 tot stand gekomen met de bewoners van toen en staat ook zo specifiek vermeld in alle aktes.

Nu is het zo dat de recht van overpad hebbende bewoner een garage aan het einde van zijn perceel heeft gebouwd die hij wil gaan gebruiken om zijn auto te parkeren. Hij is er door ons drieën meerdere malen op gewezen dat alleen een vrij smalle auto rechtdoor binnen "zijn" 2 meter zal kunnen blijven maar dat keren en draaien hem buiten zijn recht doen komen.
Het is dus practisch onmogelijk voor hem om binnen zijn juridisch recht te blijven!

Nu is onze vraag hoe wij verder kunnen/moeten handelen zodat alles bij het juiste blijft.
Onze angst is voor een groot gedeelte ook dat hij zijn huis ooit te koop zal zetten met als titel: huis met autogarage,wat alleen in theorie kan met een hele kleine auto.wat dan ten koste zal gaan van de eigenlijke 3 eigenaren.

Graag hopen wij advies te krijgen dit probleem op te lossen.

zondag 30 juni 2013