Buren schenden het recht van overpad. Welke juridische stappen kan ik ondernemen

2 reacties

situatieschets: een vijftal woningen (rijtje) staat dwars op de doorgaande weg. Mijn woning is de derde woning vanaf de straat. De laatste woning ligt aan het water. De mensen die daar wonen gaan over 4 andere erven om van en naar de openbare te kunnen. Dat is voor hen de enige mogelijkheid. In de koopakte van mijn woning staat deze erfdienstbaarheid beschreven. Details van deze erfdienstbaarheid zijn, dat het een looprecht betreft en dat er eventueel aan de hand meegevoerde rijwielen mogen worden meegenomen. De buurjongen (recentelijk 18 geworden) heeft een brommer en gaat bijna altijd rijdend over mijn pad. Daar heb ik hem een paar keer op aangesproken, maar daar heeft hij lak aan. Ook vrienden van hem gebruiken mijn pad (wat overigens op 50 cm voor mijn voordeur ligt) om overheen te rijden. Mag ik een poort plaatsen om af te dwingen om af te stappen? Hoe zit het met de draaiende motor? Kan ik afdwingen dat ook die uitgeschakeld moet zijn en zo ja, hoe?
Daarnaast loopt er een hemelwaterafvoer van mijn huis naar het water. Deze gaat door de tuinen van de vierde en de laatste woning in de rij. Door onjuist gebruik van de hemelwaterafvoer van de buren (lozen van afvalwater uit de keuken, vaatwasser en wasmachine) raakt deze afvoer regelmatig verstopt. De laatste buur heeft middelen om de verstopping te verwijderen, met behulp van een hogedrukreiniger. Als de afvoer verstopt is, stroomt bij zware regenval bij mij de straat onder. Daarbij komt de reden van de verstopping ook over mijn straat. Ik zal u de details besparen, maar het stinkt. Dit water komt zo hoog, dat het bij mij in de kruipruimte terechtkomt. Ik heb regelmatig de buurman verzocht de verstopping te verhelpen. Dit heeft zelfs tot 'emotionele' uitbarsting geleid, wat ons de vriendschap heeft gekost. Naast het feit dat hij de afvoer verkeerd gebruikt en (in mijn optiek) de veroorzaker is van de verstopping laat hij het lange tijd na om de verstopping te verhelpen. Een professioneel ontstoppingsbedrijf laten komen wil hij niet aan meebetalen.
Wat moet ik doen, anders dan verhuizen? Welke (juridische)stappen moet/kan ik ondernemen? Communicatie tussen ons is op dit moment niet meer zo best. Ik krijg sterk het vermoeden dat het gedrag van de buren moedwillig is.

zondag 8 augustus 2010