buurman met recht van overpad
Onze buurman heeft recht van overpad wat stamt uit een akte uit 1928. Hij gebruikt dit pad echter minimaal 30 keer op een dag. Zijn insteek is: "ik heb recht van overpad, dus ik zal het gebruiken ook." We hebben al meerdere malen met hem proberen te praten maar hij wil maar niet luisteren over wat zijn rechten zijn. Hij denkt dat hij zo vaak langs mag lopen als hij maar wil en dat visite ook van het recht gebruik mag maken. In de akte staat echter dat het voor de bewoners van het pand is. Zelfs voor de post die hij uit de brievenbus naast zijn voordeur haalt (!!!) loopt hij achterom naar binnen. Wij ergeren ons mateloos aan dit misbruik van het recht van overpad. Het probleem is dat we gewoon niet weten hoe we dit op moeten lossen. Natuurlijk laten we het liever niet tot een rechtszaak komen. Het fijnste zou zijn als we dit samen als buren op een prettige manier op zouden kunnen lossen, maar iedere keer als we met hem proberen te praten zakt de moed in onze schoenen. Er is geen gesprek met hem te voeren. Hoe kunnen we hem duidelijk maken wat zijn rechten zijn, op een andere manier dan via een gesprek? Want daar is geen beginnen aan.
Mogelijk is buurtbemiddeling een optie voor u?
Hallo,
Een erg lastige situatie...
Maar het wetboek is er heeeel duidelijk over:
In artikel 74 van wetboek 5 wordt expliciet geschreven dat de uitoefening der erfdienstbaarheid op de voor het dienende erf minst bezwarende wijze moet geschieden.
Deze buurman maakt duidelijk misbruik van een zelf bedacht recht van "vaak langssjokken".
misschien een idee om je schouders eronder te zetten en deze meneer confronteren met een aantal citaten en artikelnummers uit het wetboek.
Kijk voor jezelf op http://www.wetboek-online.nl/wet/BW5.html
bij titel 6.Erfdienstbaarheden.
Als je weet waar je over praat kun je het gesprek domineren.
Deze meneer mag van en naar de openbare weg, en daarmee basta.
Ik hoop dat jullie (en jullie privacy) er op een snelle en makkelijke manier uitkomen.
Groet, Westergeest.
Ik kom met een tegenvraag.
Bestaat er een andere mogelijkheid voor uw buurman om achter de woning te komen?
Wat betreft het recht van overpad, danaan valt weinig te doen. Uw buurman mag daarover zovaak als nodig gebruik van maken maar moet er wel voor betalen daar u het overpad in goede staat moet houden.
Indien er een andere optie zou zijn waarmee het overpad zou kunnen worden opgeheven dan is uw probleem opgelost.
Onze buurman heeft een probleem met zijn andere buurman
De eerste buurman heeft een recht van overpad bij de andere buurman, maar deze heeft drie hekken geplaatst op deze overpad
Zodat de buurman wanneer hij er met zijn landbouw voertuigen over moet, eerst al deze hekken moet los maken.
Het is een pad van circa 30 mtr.
Is er een Max aan aantal hekken op een overpad.?
Nee, er daar zijn geen regels voor. Als de buurman die hekken plaatst met het doel om de andere buurman dwars te zitten, dan maakt hij misbruik van zijn recht. Dat mag dus ook niet.
Recht van overpad en erfdienstbaarheid van weg staat duidelijk omschreven in de akte van levering van beide huizen met eventuele beperkingen.
Mijn ervaring is dat eigenaren van huizen die recht van overpad/erfdienstbaarheid van weg moeten geven daar soms grote moeite mee hebben. Mij is onduidelijk waarom, want je hebt een huis gekocht waar dit bij zit.
Minst bezwarende wijze betekent dat je zo min mogelijk overlast moet veroorzaken (herrie, op de ramen kloppen, naar binnen loeren etc.). Dit zegt niets over frequentie.
Accepteren dat je recht van overpad moet geven, is iets dat bij het huis hoort.
De kunst is om op een normale manier met de buren trachten om te gaan en elkaar op redelijke wijze tegemoet te treden. Hoe meer druk je op de buurman uitoefent om jullie oprit minder te gebruiken, hoe meer hij gefocust zal raken om dit juist wel te doen.
Als het echt storend is en de buurman wil van niets weten, kun je een kort geding aanspannen. Wel van te voeren bedenken of je een goede case hebt, want dit gaat serieus geld kosten.
Buurtbemiddeling kan zeker helpen, hiervoor moeten beide partijen instemmen, je praat in elk geval met elkaar. De wil om eruit te komen is moet bij beide partijen aanwezig zijn.
@512 en wat is je vraag???
Beste Keukenschouw,
Ik heb geen vraag, maar een reactie op Duckhunt. Wij hebben grote problemen gehad met onze buurman die vond dat erfdienstbaarheid van weg niet betekende dat hij voor ons altijd vrije doorgang moest verlenen over z'n oprit (geen obstakels/auto's op de oprit). Een rechtzaak en 2 gesprekken met buurtbemiddeling hebben ertoe geleid dat we nu altijd vrije doorgang hebben over de oprit van onze buurman.
Wat ik in mijn eerste reactie al aangaf snap ik niet als mensen een huis kopen inclusief recht van overpad of erfdienstbaarheid van weg aan buren, daar vervolgens problemen over maken. Wellicht realiseren sommige mensen zich niet wat dit betekent, maar je kunt het je buren niet kwalijk nemen.
Een reactie op het laatste lijkt mij wel interessant