Dilemma met huis kopen door recht van overpad met buren

4 reacties

Hallo mensen,

Ik zit met een dilemma. Het is namelijk zo dat ik een erg leuk huisje op het oog heb, alleen ik kreeg te horen dat de buren recht van overpad hebben bij de tuin. Omdat ik via de zijkant van het huis naar achteren kan en de buren niet. De buren bestaat uit één huis met twee personen.

Het probleem is dat ik erg gesteld ben op mijn privacy. En toen de makelaar vertelde over het recht van overpad, schrok ik echt. De tuin is 11 meter diep en 6 meter breed. De deur van de buren, die verbonden is met mijn tuin, staat op ongeveer de helft van de tuin. Met andere woorden ze lopen echt over mijn terras heen als zij er langs willen.

Nu heb ik het volgende idee om een tuinhuis te plaatsen, 90 centimeter van de achterkant van de tuin en 90 centimeter van de zijkanten van de tuin. Het gedeelte van de deur tot en met m'n tuinhuis wil ik dan een schutting plaatsen. En van het tuinhuis tot aan het huis.

Het pad tussen het huis en het volgende huis is ook 90 centimeter. Zo laat ik eigenlijk de buren langs de zijkanten van de tuin lopen. Mijn vraag is of dit toegestaan is. Zij kunnen nog steeds hun tuin bereiken en ik heb mijn privacy. En dan vind ik het niet erg dat ik dan een stukje van mijn tuin kwijt ben aan het creëren van een pad voor de buren.

Kan je me alstublieft helpen? Als dit niet mogelijk is, dan zal ik huis niet kopen. Als ik dat wel zou doen, krijg ik echt spijt als er continu mensen door mijn tuin lopen. Want ik denk dat het niet mogelijk is dat ik afspraken kan maken (op papier) dat bijvoorbeeld alleen de twee buren door de tuin mogen lopen (zonder bijzondere reden) en dat zijn niet continu door de tuin lopen.

Graag wil ik advies ontvangen over dit dilemma.

Met vriendelijke groeten,

Suus

vrijdag 6 april 2012