Erfdienstbaarheid
Bij ons huis hoort Erfdienstbaarheid van weg over de oprit van de buurman. Volgens de akte van levering mogen wij over de oprit van onze buurman lopen, fietsen en met de auto rijden zolang dit te maken heeft met de garage die bij ons in de achtertuin staat. Onze buurman heeft een kort geding verloren aangespannen door de vorige eigenaren van ons huis, hij heeft een kort geding aangespannen door ons verloren. Dit laatste kortgeding heeft een regeling opgeleverd die voor ons goed werkbaar is, wij hebben altijd vrije doorgang over de oprit van onze buurman omdat de regeling voorschrijft waar onze buurman zijn auto en die van bezoekers mag parkeren en waar niet.
Wij houden ons keurig aan de regeling en de buurman ook, maar hij blijft ons bestoken brieven over vermeende overtredingen. Wij hebben hem in een gesprek gevraagd te stoppen met brieven sturen, wij doen er niets mee.
Verder heeft ons tuinhek (tevens erfafscheiding) grote aantrekkingktracht op de buurman. Hij vindt dat het hek alleen open mag als het functioneel is en "hij is degene die dat mag bepalen". Wij hebben ons tuinhek voorzien van een slot om het dicht te houden (de buurman loopt anders ongevraagd bij ons in de achtertuin) en wij hebben sloten op het hek om het open te houden, de buurman doet het namelijk dicht als hij vindt dat dat nodig is.
De wijkagent is langs geweest, die heeft aangeboden buurtbemiddeling in te schakelen. Onze buurman wil dit niet. Het bombardement met brieven door onze buurman blijft, wij stoppen deze ongelezen weer terug in de brievenbus van onze buurman.
Mijn vraag is, heeft iemand nog tips om de buurman te bewegen het brievenbombardement te stoppen en te accepteren dat zijn buren volledig in hun recht staan als zij gebruik maken van zijn oprit?
Kennelijk kan de buurman niet accepteren dat jullie over zijn oprit naar jullie garage mogen gaan.
Is de buurman misschien wat ouder en heeft hij in het verleden die afspraak gemaakt en toen niet beseft wat hij heeft afgesproken?
Als ik dit verhaal lees, vraag ik mij af of er geen buurvrouw of zoon of dochter is waarmee valt te praten?
Jullie hebben een tuinhek als erfafscheiding? Dat hek wordt gebruikt om de garage binnen te komen?
Als dat zo is, is over het hek dan niets geregeld? Bijvoorbeeld dat hij alleen gebruikt mag worden als de auto in de garage in en uit gaat?
Dan zou dat kunnen betekenen dat je het hek niet open mag laten staan.
De situatie met de buurman is al zo moeilijk, waarom hou je dat hek niet gewoon dicht? Dan hoeft hij daar geen brieven meer over te schrijven.
Beste 512,
Ik snap het probleem én/of de afspraken niet.
Kan het nog niet goed visualiseren.
"Wij hebben ons tuinhek voorzien van een slot om het dicht te houden (de buurman loopt anders ongevraagd bij ons in de achtertuin) en wij hebben sloten op het hek om het open te houden, de buurman doet het namelijk dicht als hij vindt dat dat nodig is."
Staat jullie "tuinhek" naast de oprit? die helemaal van de buurman is?
Of staat jullie "tuinhek" over de volle breedte van de oprit van de buurman?
Is er een "tuinhek" én een "hek"?
Jullie willen buurman niet in jullie tuin... snap ik.
Daarom doen jullie dát tuinhek dicht. Toch?
Is er een hek wat jullie oprit i.c. erf van de buurman afsluit?
Als buurman het hek op zijn grond/jullie oprit ook dicht wil hebben?
Kan ik ook de buurman snappen.
Sterkte!
eline
De situatie is als volgt. Tussen onze huizen door loopt een oprit, deze behoort nu (sinds 1970) bij het perceel van onze buurman. De erfafscheiding tussen genoemde oprit en onze achteruin is een houten schutting (is ons eigendom en staat op ons terrein). Een deel van deze schutting kan open middels 2 openslaande delen onze tuin in. Dit is bedoeld om de achteruin te bereiken en de garage. Dit kan te voet, met de fiets en met de auto. Dit is in de akte van levering zo vast gelegd (van ons huis en van de buurman)
Het tuinhek staat een paar uur per maand open, als je lopend bent of met de fiets staat het heel kort open, als we een auto in de achteruin zetten om bijvoorbeeld te wassen staat het tuinhek wat langer open (gaat niet dicht als er een auto in de achteruin staat.
De achtertuin van onze buurman staat in open verbinding met de oprit en met de weg. Een voetganger kan dus gemakkelijk over zijn oprit bij hem de achteruin in lopen. Als wij het tuinhek openen, kijkt onze buurman bij ons in de achtertuin. Voor ons geen probleem, maar onze buurman vindt dit een inbreuk op z'n privacy, want "dan kijkt hij bij ons in te achtertuin". Wij hebben hem geadviseerd om een hek langs de andere zijde van zijn oprit te plaatsen zodat hij van z'n privacy is verzekerd, dit wil hij niet.
Buurman is achter in de 30.
Geeft dit meer duidelijkheid?
Er is niets formeel geregeld m.b.t. het openen en sluiten van het tuinhek. Wij hebben de buurman verteld dat we alleen het tuinhek open zetten als we daar een reden voor hebben en niet zomaar.
De vorige eigenaren van ons huis zijn ook bestookt met brieven over dezelfde onderwerpen, zij hebben uitgebreid uit de doeken gedaan hoe zij hun ex buurman hebben ervaren.
Als ik dat zo lees, van die buurman die voortdurend in juridisch gevecht is en brieven blijft sturen, is dat helaas zo iemand die áltijd zal blijven zeuren. Zo iemand die helaas denkt dat hij koste wat het kost 'zijn recht' moet halen en dus maar aan de gang blijft. Er zijn meer zulke mensen, die rechtszaak na rechtszaak beginnen over de kleinste zaken. Als u geen last heeft van de brieven - die kunt u ergens bewaren voor 'je kan niet weten'- en u verder uw tuinhek alleen open zet als het nodig is, kunt u de buurman toch verder negeren? Ik vind het hilarisch dat hij zich in zijn privacy geschendt voelt als hij bij u in de tuin kan kijken. Dat bewijst al dat er iets niet klopt aan die man.
Hoe moeilijk het misschien ook is, ik denk dat verder negeren de beste oplossing is. Het siert u dat u probeert het op te lossen, maar dit soort mensen kan helaas niet geholpen worden.