Erfdienstbaarheid

3 reacties

Goedemiddag,

Ik heb een vraag mbt recht van overpad.

In de koopakte van ons huis staan erfdienstbaarheden beschreven.

Één van deze erfdienstbaarheden is het volgende. De buurman mag over de westzijde van het verkochte als dienend erf en ten behoeve van de buren als heersend erf om te komen en te gaan naar de rivier op de voor het dienend erf (wij) minst bezwarende manier. De buurman mag ook een boot aan leggen bij het dienend erf.

De buurman heeft zonder overleg een boot aangelegd en niet aan ons gevraagd of dit voor ons bezwaarlijk is. De buurman wil nu ook gebruik gaan maken van een ander pad, wat van de andere buurman is (een bedrijfspand), deze buurman doet niets met deze 'grond' (het is een muur die aan de loods vastzit. Deze 'grond/muur' ligt aan de oostelijke zijde van ons huis. De oude bewoners van ons huis hebben van deze grond/muur 30 jaar gebruik gemaakt. Aan het einde van onze tuin zit een hek en dit hek hebben de oude bewoners ook op de muur van het naburige pand gezet, na alle waarschijnlijkheid 20 jaar of langer geleden. De buurman is begonnen om dat hek te slopen zodat hij gebruik kan maken van dit 'pad'. Over deze grond/muur/pad staat niet in de koopakte beschreven.

Is het mogelijk dat wij een ander pad aanwijzen, dat voor ons minder bezwaarlijk is, op de meest westelijke plaats in plaat van het bestaande pad? Mag de buurman gebruik maken van beide paden? Of kunnen wij het recht van overpad nu laten vervallen aangezien hij gebruik maakt van een andere route?

zaterdag 24 mei 2014