Kan de erfdienstbaarheid van weg worden ingeperkt of zelfs komen te vervallen door een gering gebruikmaken ervan?

2 reacties

In onze achtertuin ligt een garage. Om deze met de auto te kunnen bereiken moeten wij over een toegangsweg die tot voor kort van één eigenaar was. Onlangs is het laatste stukje van dat pad (met een bijbehorende garage) verkocht aan onze nieuwe buren. Als wij geen erfdienstbaarheid van weg zouden hebben, zouden zij hun tuin flink kunnen vergroten. Wij maken veelvuldig gebruik van deze toegangsweg als voetganger en met de fiets. Veel minder vaak met de auto, die staat meestal aan de straat (misschien 20 keer per jaar). De nieuwe buurman vroeg of wij het goed vonden als hij met regelmaat een gemakkelijk verplaatsbaar tafelvoetbalspel op zou plaatsen op zijn eigen grond; maar voor de poorten die toegang geven tot onze tuin en verderop onze garage. Met een goed burencontact in het achterhoofd hebben we gezegd dat dat geen probleem was, als die tafel maar gemakkelijk en snel verplaatsbaar zou zijn en deze er ook niet permanent zou staan.
Echter…. In de praktijk is dit binnen een paar maanden gaan escaleren: de tafel staat permanent opgesteld, er wordt bijna niet opgespeeld en het is een enorm ding dat met veel beleid verplaatst moet worden. Wij hebben dit een keer gedaan omdat we er met de auto in de garage moesten. Kennelijk is er bij die verplaatsing iets ontzet. Buren des duivels. Nu leggen ze ons op dat als we er door moeten we maar even moeten bellen en dat zij dan zelf de tafel wel zullen verplaatsen. Dit is natuurlijk nooit de intentie van de afspraak geweest. Hierdoor maken wij nog minder gebruik van deze weg dan we al deden. Hoezo onbelemmerde doorgang.
De buurman zegt onze erfdienstbaarheid van weg niet te erkennen en dreigt – als wij moeilijk doen – ons dit recht helemaal te willen ontnemen omdat we er zo weinig gebruik van maken. Dus die gunst die wij hem meenden te hebben verleend keert zich op deze manier dubbel tegen ons. Hij zegt nu dat op basis van billijkheid en redelijkheid hij het recht heeft om die tafel daar te mogen plaatsen. En daarmee bedoelt hij dat wij zo weinig frequent met de auto naar onze garage rijden dat wij niet van hem kunnen verlangen dat hij zijn tafel niet mag opstellen.

zondag 21 juni 2015