Leidingen door het appartement van de bovenburen

1 reactie

Wij bewonen een appartement in Amsterdam op 2-hoog en hebben een zolderetage op 4-hoog. Omdat we de zolder niet goed verwarmd krijgen willen we op de zolder een eigen CV-installatie aanleggen. Onze gasmeter, en dus de plek waar de gasleiding ons appartement inkomt, ligt echter op 2-hoog. Om de gasleiding te kunnen doortrekken naar 4-hoog moet de gasbuis door het appartement van de bovenburen getrokken worden. Uiteraard hebben we aangegeven alle kosten te dragen en een en ander op haar aanwijzing netjes te laten afwerken.
De bovenbuurvrouw, die het appartement huurt van de eigenaar, 'wil echter niet meewerken aan ons plan' en verwijst daarbij naar overlast die ze heeft gehad bij vorige verbouwingen. Ze geeft aan dat we de gasleiding in principe via ons eigen trappenhuis kunnen laten lopen (op zich klopt dat, zij het dat we dan naar schatting 10 meter gasbuis met veel kronkels moeten zien aan te leggen, en we weten nog niet of dat toegestaan is). Zij heeft de verhuurder een nogal tendentieuze brief geschreven met klachten over onze bewoning en aangegeven dat ze medewerking weigert.

De vraag is echter of er zoiets als 'recht van overpad' bestaat, of zij niet verplicht is om deze leiding toe te staan. Heeft iemand daar ervaring mee?

Herman Berk

maandag 18 augustus 2014