Mag recht van overpad versmald worden

5 reacties

We zijn een paar jaar geleden in ons nieuwe huis komen wonen. Bij het begin was ons niets opgevallen aan het pad waarmee wij achter ons huis kunnen komen. Zelf ondervonden we wel hinder: fiets kan niet makkelijk door onze eigen poort door te smalle pad en hierdoor te flauwe hoek en beschadigd langs de muur van onze schuur, kinderen kunnen niet met fiets/trekker door het padje, we kunnen in geen geval met een brommer/scooter achter het huis komen.

Maar door verhalen van verschillende buren en door een aktie van de directe buurman werden onze vermoedens bevestigd. Deze buurman bepaald zijn eigen regels over het recht van overpad. Hij geeft in eerste instantie aan dat wij tot onze poort recht hebben.

Maar het ergste is dus de breedte van het pad. Dit pad begint met 1,50 meter breedte (vanaf de voorkant van huis tot halverwege het huis). Vervolgens versmald deze bij het begin van de achtertuin van de buurman. Wij hebben dan ca. 5 meter tot onze poort en nog eens ca. 4 meter tot aan einde van onze kavel. Hij heeft hier, ver voordat wij er zijn komen wonen, een halve meter van het overpad afgehaald voor het verbreden van zijn achtertuin.
In de koop overeenkomst staat een stukje tekst uit de notariële akte (welke dus de eerste bewoners van het huis alleen hebben bijgewoond) waarin staat dat wij met de fiets aan de hand, met bromfiets aan de hand en met motor uit, kruiwagen etc. over het pad mogen. Nou, dat kunnen wij dus niet. Een bromfiets past helemaal niet. Met fiets moet je half op fiets en half lopende door het padje. En zoals aangegeven kunnen we moeilijk de knik maken naar onze achtertuin. Aan de muur (uiteinde van onze schuur) is te zien dat de vorige bewoners hier ook last van hadden, gezien de vele beschadigingen aan de muur.

Kortom, wij hebben er eigenlijk genoeg van en willen hier wat aan gaan doen. Kunnen jullie ons helpen hoeveel rechten wij hebben? Waar kunnen wij vinden hoe breed het overpad moet zijn? Mag dit zo maar versmald worden? Waar en bij wie moeten we dit melden?

dinsdag 21 juni 2011