Obstakel gecreeerd op voetpad berust met erfdienstbaarheid van overpad

1 reactie

Onze buurman heeft, zonder bouwvergunning, een vlonder in zijn tuin gebouwd waardoor een hoogteverschil met de andere tuinen is onstaan van 30 cm. In onze aktes staat dat er een voetpad is ter breedte van 150cm waarover de heersende erven mogen komen en gaan met aan de hand gevoerde kruiwagens (al dan niet beladen), rijwielen, motorrijwielen en kinderwagens.

Om het hoogteverschil te overbruggen heeft hij van zwaar steigerhout een opklapbare plank gemaakt die in uitgeklapte toestand in de tuin van de directe buren ligt. De plank is ca. 90 cm lang en slechts 75cm breed.

Er is dus een hellingshoek ontstaan van 30%. Gisteren gleed ik als voetganger al bijna onderuit door deze hellingshoek. Hoe ga je dat doen met een aan de hand gevoerde bromfiets van 100 kg over een plank van 75cm breed??? Volgens mij is dat volgens de norm NEN 1814 niet eens toegestaan.

Afijn, de gevaarlijke toestand nog even ter zijde. Ik ben inmiddels bezig met mijn rechtsbijstandverzekeraar die inmiddels een aangetekende brief heeft verstuurd om het te sommeren een en ander aan te passen. Mocht hij dat niet doen, hetgeen hij mij al heeft medegedeeld, zal ik juridische stappen moeten gaan ondernemen. Het gaat hier echter niet alleen om mijn belang maar ook die van 4 andere heersende erven. Ben inmiddels al informatie aan het inwinnen bij een advokaat: verwachtte kosten van een bodemprocedure 3.823,50 euro.
We krijgen er, als wij winnen, wel wat van terug maar toch gaat het per buur snel zo'n 500 euro kosten.

Overigens is de buurman op de vlonder, die ca. 3 meter over het wateropervlakte uitsteekt,
nu twee hekken en schuttingen aan het plaatsen.

Het doel hiervan is de kinderen die links van hem wonen te weren van het pad. Officieel volgens de aktes mogen zij ook niet de andere kant op gaan maar de situatie dat kinderen hier met elkaar spelen bestaat al sinds 1958!!! Notabene bewuste buurman heeft hier net als ik als kind gewoond en ook hij en zijn zussen en broer speelden bij ons achter.

Wij hebben een hele leuk en actieve buurt. De buurman drijft een letterlijke wig tussen de buren waardoor ons woongenot en onze veiligheid sterk afneemt.

Mag dat nu allemaal maar zo en hoe kun je hier het beste tegen optreden?
Zijn alle belanghebbenden genoodzaakt mee te betalen (of ze nu wel of niet van het pad gebruik maken?

De situatie bestaat nu al 6 weken en ik weet mij inmiddels geen raad meer. Ook bouwtoezicht op de hoogte gesteld .... duurt 6 weken voor zij eens iets in behandeling gaan nemen. Heb verzoek om handhaving bouwvergunning ingediend.

maandag 3 juni 2013