Opheffen recht van overpad mogelijk?

1 reactie

Zeker geen conflict met de buren, en wil dat ook graag zo houden :)

Situatie: naast onze hoekwoning over ons perceel loopt een pad (het ‘toepad’) om het pad (het ‘achterpad’) achter de tuinen te bereiken. Het toepad is ca 20m lang en ca 1,20m breed. Het recht van overpad hierop is notarieel vastgesteld.

Onlangs heeft de gemeente het achterpad met 2 meter verlengd (niet over ons perceel maar over gemeentegrond), waardoor dit nu rechtstreeks op de openbare weg aansluit en het toepad dus eigenlijk niet meer nodig is.

Mijn vragen:

1. Is het recht van overpad doorgaans in zowel de heersende als het dienende erf notarieel vastgelegd?

2. Kan het recht van overpad nu zijn ‘vervallen’ omdat er een veel kortere route naar de openbare weg is ontstaan? Of hangt dit misschien af van de notarieel vastgelegde tekst?

3. Als dit niet automatisch vervalt, welke stappen zou ik dan het beste kunnen nemen om het overpad te laten vervallen, c.q. bij wie moet ik zijn? Op dit moment loopt het pad buiten de omheining van de tuin om, maar het zou natuurlijk heel mooi zijn als dit bij de tuin getrokken zou kunnen worden. Eerste stap lijkt mij overleg met alle buren, maar daarna weet ik het 123 niet.

Na de antwoorden heb ik waarschijnlijk wel weer nieuwe vragen maar dat zien we dan wel ….

maandag 13 juni 2016