overpad of niet?

0 reacties

Wij wonen als tweede huis in een rijtje van vier huizen. Dwars op onze achtertuinen grenst 1 tuin van achterburen. Tussen hun tuin en onze huizen loopt een gangpad wat aan twee kanten uitkomt op een open parkeerplaats. De grond van het gangpad hoort kadastraal gezien bij onze huizen, het ligt in de lengte tegen de schutting van de achterburen aan.
De achterburen hebben vrije uitgang mogelijkheid aan de achterkant van hun tuin, op de parkeerplaats en dus aan een zijkant. (De kant die aan ons pad grenst.)Nu is hun achterkant begrensd door een muur en de zijkant is schutting. Halverwege deze schutting (tegenover huis 2 en 3) hebben zij hun gangpoort.

Nu willen huis 2 en 3 graag hun stuk pad bij de tuin betrekken, wat zo'n 1.50 meter scheelt. De tuin ligt dan gelijk tegen de schutting van achterburen aan. De achterburen claimen dat wij dit niet mogen doen i.v.m. recht op overpad. Zij weigeren hun poort te verplaatsen. Momenteel zijn zij echter hun tuin aan het verbouwen en nemen zij een nieuwe schutting, waardoor zij makkelijk de poort zouden kunnen verplaatsen. Dit weigeren zij echter met het argument van recht op overpad.

Nu staat in ons koopcontract niks over erfdienstbaarheid of recht van overpad. De buren kunnen zonder problemen hun poort op een andere plek zetten, want zij hebben zowel een zij als achterkant waar deze naar verplaatst kan worden. Het is dus niet zo dat er geen andere mogelijkheid voor hen is om een uitgang te creeeren.

Nu gaan zij een enorme schuur bouwen tegen de achterkant die 6 meter richting onze huizen gaat, waardoor daar geen schutting meer is, maar zijkant van schuur en waar de muur staat, daar wordt een schuur tegenaan gezet. Dus daar kan dan geen poort meer.

Wij zijn het hier niet mee eens. Wij willen graag onze grond tzt gebruiken om onze tuin te verlengen.

Is hier recht van overpad?
Mogen zij dit zomaar doen, zodat wij zo meteen onze grond niet kunnen gebruiken (opeisen/)?

zaterdag 12 september 2015