Recht van overpad

2 reacties

Op dit moment zijn wij woonachtig in een tussenwoning. Aan de achterzijde van de woning is een garage gebouwd eind jaren 70. Hierbij is altijd gebruik gemaakt van de verharde weg achter 2 andere woningen langs. woning 1 staat vermeld in het koopcontract met recht van overpad, woning 2(de tussenliggende woning tussen ons huis en woning 1) wordt hierin niet vermeld. De garage ligt aan het eind van een aantal woningen, iedere woning geeft recht van overpad voor onze woning behalve de woning direct naast ons.

Wij hebben het huis een aantal jaar geleden gekocht met de vermelding dat het een huis betreft met een garage die we ook zo in gebruik hebben. Nu wij de woning willen verkopen heeft de buurman paaltjes op zijn erfscheiding gezet waardoor wij niet meer met de auto in de garage kunnen komen. En geeft aan dat er nooit een toezegging is geweest op het recht van overpad of gebruik van zijn perceel om in onze garage te komen. In hoeverre wij van mening zijn is het gebruik van de garage niet veranderd sinds de bouw eind jaren 70.

Nu is de vraag in hoeverre de buurman in zijn recht staat om paaltjes te plaatsen te midden voor onze garagedeur. Valt er iets te doen met verjaring of recht door vestiging. De situatie is zo dat wij de garage niet als zodanig kunnen gebruiken zonder gebruik te maken van zijn perceel om bij de openbare weg te komen.

De makelaar waar wij het destijds hebben aangeschaft heeft tevens het koopcontract opgesteld voor een woning met garage en niet als woning met berging. We hebben geprobeerd in overleg met de buurman een oplossing te vinden echter geeft deze aan niet mee te willen werken aan een recht van overpad omdat hij van mening is dat het recht aan hem toebedeeld is.

We hebben contact opgenomen met de gemeente maar deze geeft aan dat het gaat om het privaatrecht en zij niets kunnen met betrekking tot de registratie van het kadaster of dergelijke.

Zijn er wellicht suggesties welke uitkomst kunnen bieden?

woensdag 17 februari 2016