recht van overpad

4 reacties

Graag zou ik het volgende willen weten.

Afgelopen zomer (Mei 2012) hebben wij een nieuwe schutting rondom onze achtertuin geplaatst en hebben daar ook een poort in gezet.
Wij hebben een koopwoning en de achtertuin grenst aan achtertuin van huurwoningen waar een ,,brandpad’’ tussen loopt met een toegang, alleen de bewoners van de huurwoningen zouden daar gebruik van kunnen maken.
Voordat wij de schutting gingen plaatsen hebben wij contact opgenomen met de woningbouw vereniging met de vraag of wij recht van overpad konden krijgen.
In de maand Juli zijn er 2 heren geweest van de woningbouw en hebben gekeken en toegezegd dat het geen probleem was en dat er schriftelijk toestemming voor verleend zou worden.
Dit zou dan nog enkele weken kunnen duren.
Nu ruim vijf maanden verder weet wij nog steeds niets.
De huurwoningen zijn later gebouwd dan de koopwoningen. In ons koopcontract zijn geen mededelingen over eventueel recht van overpad.

De vraag is: heb ik op één of andere manier recht van ,,erfbaarheid of recht van overpad”

De bestrating van het pad lag precies in het midden en aan iedere kant een strookje van ongeveer 15 cm van het pad, Na herbestrating in 2011 heeft men de bestrating tegen de kant van de huurders aangelegd met als gevolg dat er nu aan de kant van de koopwoning een strook van ruim 30 cm met veel onkruid is.
Na contact met de uitvoerder van de woningbouwvereniging werd er toegezegd dat moeten wij (woningbouw) onderhouden en nu is het zo dat men zegt nee die strook is van u en dat moet u doen terwijl we in principe geen achterom hebben, ook zeggen ze dat de huurders het pad moeten onderhouden maar aan hun kant is geen enkele strook meer alleen aan de koopwoningen kant.

Dus de volgende vraag is wie draait er voor het onderhoud van het strookje van 30cm van het pad op.

Ook is het zo dat ik nu na een gesprek met de woningbouw te horen heb gekregen dat er eerst een jurist naar moet kijken of dit kan een (recht van overpad) of moet het een (recht van erfbaarheid zijn) en er zouden dan ook kosten aan verbonden zijn voor het onderhoud aan het pad terwijl men ook beweerd dat de bewoners van de huurwoningen dit zelf zouden moeten doen, en het onderhoud wat er nu aan gedaan is in ±20 jaar 1x een keer opnieuw bestraat.
De koopwoning is van 1990 en ongeveer twee jaar later zijn de huurwoningen gebouwd.

De derde vraag: kan het kloppen dat wij zouden moeten betalen voor het recht van ,,erfbaarheid of recht van overpad”

maandag 29 oktober 2012