Recht van overpad na verbouwing tuin /gebouw

7 reacties

Hallo,
Ik heb het volgende probleem:
ik heb een huis gekocht ZONDER dat ik wist dat er recht van overpad bestond. Nu blijkt dat dit dus bijna een eeuw geleden wel in de aktes van het kadaster staat.
Maar de buren hebben de tuin ongeveer 25 jaar geleden helemaal verbouwd tot één grote aanbouw.
Nu, na mijn aankoop, claimen ze nu ineens wel het recht van overpad (terwijl mijn verkopers aangeven dat dit jaren niet gebruikt werd). Dit kwam natuurlijk voor mij als een grote shock. Feitelijk is er dus nu een deur in een muur die direct toegang tot hun gebouw geeft, werkelijk dwars door mijn tuin heen, net achter mijn huis (!).

Hoe zit dat nu met het recht van overpad? Ik begrijp uit uitzendingen van de Rijdende Rechter dat een overpad van tuin tot tuin moet lopen en in een erfgrens geen deur of raam mag zitten.
Zit ik in mijn recht, óók bestaat bij het kadaster een aantekening van heel vroeger, een soort laantje achter de huizen langs, toen de achtertuinen nog open tuinen waren?!? Dat overpad vervalt toch zodra er een gebouw staat?

Ik vind dit een erg vervelende situatie, weet iemand hier meer van?
Ik heb ook mijn rechtsbijstandsverzekering ingeschakeld, waar nu een advocaat mee bezig is, maar omdat het zo een rare en onduidelijke situatie is, lijkt niemand precies te weten hoe de vork in de steel zit, zelfs juristen niet!
Bedankt! :-)

zondag 29 juni 2014