Recht van overpad / weg

4 reacties

Sinds geruime tijd ben ik woonachtig in een woning die aan de achterkant grenst aan een plein. In de koopakte is opgenomen altijddurende erfdienstbaarheid ten behoeve naar de openbare weg als voetganger/fietser of met een auto aangezien we ook eigenaar zijn we een garagebox grenzend aan het plein.

Een aantal jaren geleden zijn er nieuwe buren naast ons komen wonen die een andere interpretatie van het recht op overpad dan wij hebben.

Momenteel is er discussie van object(en) die zich op dit plein bevinden die mijn 'normale' doorgang belemmert. De normale draai richting mijn garage kan ik niet maken aangezien mijn weg gehinderd wordt door een aanhangwagen die precies geplaatst is in de normale pad die ik maak richting mijn garage. Ik begrijp dat de situatie met de aanhangwagen tijdelijk is maar dit geeft overlast.

Ik heb mondeling mijn buren, die de eigenaren zijn van het plein, geprobeerd te overtuigen dat ik hier hinder van heb, zij vinden dat ik geen hinder heb en dat ik met een aantal keren insteken en achteruitrijden ik wel in de garage kan.

Het pleingebied wordt ondanks dat het het eigendom is van de buren door de gemeente gezien als zg. Verblijfsgebied ( staat in het bestemmingsplan van de gemeente ), dat betekent dat dit gebied een functie heeft voor verblijf, verplaatsing en gebruik ten dienste van de aangrenzende bestemmingen.

In een brief geschreven uit naam van de gemeente staat dat bij de uitbreidingsplannen die zij hadden er voor de achterzijde van hun perceel recht van overpad geldt met vrije doorgang.

Wat kan een volgende stap zijn om dit verschil van opvatting op te lossen.

donderdag 2 mei 2013