Recht van weg, plichten en rechten ?

37 reacties

Situatie:

Een blok van 7 huizen, wij bewonen het hoekhuis aan de linkerkant.
Ieder huis heeft achterom een eigen garage, die bereikbaar is via een weg, die over alle 7 percelen loop en naast het andere hoekhuis aan de rechterkant op de straat uitkomt.

Iedereen parkeert 1 auto voor zijn eigen garage. Dan kan iedereen met een beetje behendigheid zijn auto draaien en met de neus naar voren ook richting straat rijden.

Bij de akte van ons huis is een situatieschets met dienstbaarheden aanwezig ( riolering, hemelwater) en ook een erfdienstbaarheid van weg ingetekend, die duidelijk over alle percelen naar de straat toe loopt. https://dl.dropboxusercontent.com/u/36036079/Situatieschets.jpg

Onze direkte buren parkeren altijd met 2 auto's achterom. (1 direkt voor hun garage, 1 in de hoek) waardoor wij altijd zeer moeilijk wegkomen. Het is mogelijk,echter is erop wachten totdat dit mis gaat en blikschade tot gevolg heeft.

Buren hierop aangesproken, hun reactie: volgens kadaster staan beide auto's op hun eigen grond.

Mocht dit kloppen, welke voorwaarden zijn aan een recht van weg gebonden ?
Naar ons idee wordt alle verantwoordelijkheid, mochten wij door het moeilijke achteruit rijden tussen hun auto's door, compleet op ons afgewenteld ?

Bovendien: met de redenatie van de buren zouden alle overige partijen ook 2 auto's achterom mogen zetten. Hoe iemand daar uberhaupt nog uit kan rijden als er 14 auto's ( 7 x 2) auto's geparkeerd staan zou ik heel graag eens willen zien.

maandag 1 december 2014