Schade aan huis door verzwarend recht van overpad. Waar kunnen wij terecht?

2 reacties

Wij zijn de dienende partij van een recht van overpad naar onze achterburen, wat momenteel de enige mogelijkheid is voor hun om bij hun huis te kunnen komen. Dit is notarieel vastgelegd.
Dit pad loopt vlak langs ons huis, zo'n anderhalve meter van ons huis.

Toen wij dit huis 10 jaar geleden kochten was de achterbuurman net een eenmansbedrijfje begonnen. Toen hij het daarmee drukker kreeg werd het pad steeds vaker belast door toenemend (werk)verkeer. Werkbusjes met zwaar materieel rijden hier dus dagelijks vlak langs ons huis, maar ook veel priveverkeer van hun rijdt hier dagelijks langs.

Het is een oud huis uit 1940 en de laatste tijd beginnen zich steeds meer scheuren en andere gebreken te vertonen aan de kant van het pad. Scheuren in de binnemuren, plinten die loslaten, kozijnen ie uit de voegen raken, etc.

Nu hebben wij dus het vermoeden dat dit komt doordat er de laatste jaren veel meer verkeer zo vlak langs ons huis rijdt. Iedereen die wij hier inmiddels over hebben geraadpleegd heeft ons doorverwezen naar de buren, maar die staan er absoluut niet voor open om samen naar een oplossing te zoeken, en weigeren om er iets mee, en aan te doen.

Het kan toch niet zo zijn dat erfdienstbaarheid zo ver gaat dat je verplicht bent om je huis aan gort te laten rijden? Wie is in dit geval aansprakelijk voor de schade aan ons huis, en welke stappen kunnen wij nu nog ondernemen om verdere schade te voorkomen, of herhaling wanneer we zelf de schade repareren? Zolang er niets aan de huidige situatie veranderd ben ik bang dat alles wat we er aan doen dweilen met de kraan open is.

Nog daargelaten dat ons huis op deze manier steeds verder in waarde zal dalen.

Nu de buren op geen enkele manier hun medewerking willen verlenen, waar kunnen wij hiermee dan nog naartoe?

woensdag 9 mei 2012