Wat mag de eigenaar doen met het overpad (buurtweg)?

1 reactie

Onze buurt zit al een tijdje met een vraag,

We wonen in een straat aan de dijk, hierdoor is het lastig om de weg te bereiken achter de huizen. Er loopt een pad vanaf de dijk tot aan die weg en zo kun je er toch komen. Langs dat pad staan 2 huizen, 1 ervan hoort bij het pad. Ik maak zelf al 24 jaar gebruik van het pad en voor die tijd is er ook al vele jaren gebruik van gemaakt door de buurt. Ook staat er een bus-stop aan de dijk, naast het pad.
Twee jaar geleden zijn in het huis dat bij het pad hoort nieuwe bewoners gekomen. Ze hebben een grote schuur die naast het huis stond laten afbreken en over een tijd zal daar een nieuw huis worden gebouwd. Het is dus wel zeker dat het pad zal blijven bestaan en dat er door de bewoners van het andere huis langs het pad gebruik van mag worden gemaakt.
Maar nu het probleem, de nieuwe bewoners zijn van plan om het pad (het stijle gedeelte richting de dijk) de versmallen om ruimte naast hun huis te creëren, en ze willen twee grote betonnen palen aan de rand van de dijk zetten met een ijzere ketting tussenin. Wel is gezegd dat deze ketting niet vast zal zitten maar los te maken is aan één kant. De nieuwe bewoners willen eigenlijk al vanaf het begin dat de rest van de buurt geen gebruik meer maakt van het pad omdat ze het vervelend vinden dat er steeds mensen langs hun huis lopen. We weten niet goed wat ze verder willen want bijna niemand kan normaal met ze overweg en degene die dat wel kunnen beginnen niet over het pad om ruzie te verkomen.

De vraag is dus, hebben wij het recht om er nog overheen te lopen/fietsen als hij het zou afzetten of verbieden? Op dit moment staan er 3 grote tonnen die het onmogelijk maken om er langs te fietsen maar toch gaat iedereen er nog langs, dit vinden ze echter niet leuk omdat ze het een eigen weg noemen.
En als ze het dan afzetten, kunnen we er dan iets aan doen?

Ik hoop dat iemand ons kan helpen want niemand hier is goed bekend met de regels hierover!

woensdag 6 juni 2012